
skolförslagen består av
* en fördubbling av anslagen till lovskola för årskurs 6-9 till 600 miljoner kronor.
* aktivt skolval införs i samtliga kommuner, moderaterna utesluter inte lagstiftning.
* enhetliga kösystem i samtliga skolor där alla friskolor och kommunala skolor ingår.
* aktivt skolval införs i samtliga kommuner, moderaterna utesluter inte lagstiftning.
* enhetliga kösystem i samtliga skolor där alla friskolor och kommunala skolor ingår.
På SvD Debatt presenterade på morgonen Anna Kinberg Batra med Andreas Norlén, ordförande i riksdagens konstitutionsutskott, Moderaternas definition av "svenska värderingar":
en del värderingar har vi gemensamt med andra länder, till exempel
alla människors lika värde.
allas rätt till sitt liv och sin frihet.
en fungerande rättsstat.
en regering och en riksdag baserad på folkviljan.
rätten att ha en religion, men också att avstå.
en del värderingar har fått "större betydelse hos oss"
* jämställdheten mellan kvinnor och män.
* individualismen, som bygger på "trygghet och att vi bryr oss om varandra". Svenskarna tycker att "de kan lita på de flesta människor".
* tryck- och yttrandefriheten.
Mosebacke samlade några hundra personer, mest partivänner och partihöjdare som den arbetsmarknadspolitiska talespersonen Elisabeth Svantesson och oppositionsborgarrådet i Stockholm Anna König Jerlmyr. Partiets gamla profiler, som paret Adelsohn-Liljeroth, Reinfeldtarna och Bildt-klanen, var helt enkelt inte där.
Högtalarsystemet spelade typisk svensk sommarmusik av bland andra Evert Taube, Cornelius och Håkan Hellström även om det mot slutet dök upp en gökunge i form av 10CCs Dreadlock Holiday från 1978. Trots tidig söndag, klockan 13, dracks en del vitt vin.
Partisekreterare Tomas Tobé introducerade Sveriges "nästa statsminister".
Anna Kinberg Batra ägnade en hel del tid av sitt tal till värderingar och gjorde ibland små pauser där hon sa "varsågod" varpå publiken applåderade. Mest applåder blev det i passagerna som handlade om att göra rätt för sig.
På presskonferensen innan ställde Dagens Opinion några frågor om tankarna kring värderingar, välfärdsvalfrihet som valfråga och regeringens försenade energiuppgörelse. Svaren var något förprogrammerade, men håll till godo:
Vad räknar du med att få för reaktioner på värderingsutspelet?
– Det återstår att se. Gärna starka. Jag tycker att det är bra att ha en diskussion om vad som bygger Sverige starkt nu och i framtiden, säger Anna Kinberg Batra.
Vilka andra partier tycker du pratar om värderingar?
– Vi har haft en del värderingsdiskussion inte minst under våren, men ibland har den ju blivit märklig. Det har ibland tagits upp märkliga exempel. Ibland har det varit helt oacceptabla saker, som till exempel förra veckan när kvinnor upplever kränkningar och till och med våld på asylboenden och får höra från svenska myndigheter att de kan få zoner för att dra sig undan. Så får inte Sverige vara. Vi måste ha trygghet för alla överallt.
Är det inte Sverigedemokraterna som idag mest pratar "svenska värderingar"? Blir det så att ni och Sverigedemokraterna kommer att föra debatten om svenska värderingar framöver?
– Nej, jag vill föra en debatt med svenska folket och gärna även med politiska motståndare. Men framförallt med svenska folket om vad är det som gör att vi har ett av världens bästa samhällen nu och vad behöver vi kunna göra för att det ska vara så även i framtiden, även när tiderna förändras, när omvärlden är orolig, då ska vi ställa krav på varandra att göra rätt för sig, bygga skolan starkare och vägra acceptera otrygghet, till exempel.
Hur jobbar man praktiskt med värderingar, ska man inrätta en värderingsombudmans, kanske?
– Vi behöver ju att hela Sverige och alla människor känner att vi kan vara stolta över ett av världens starkaste samhällen. Det kräver att vi ställer krav på varandra.
Förra valet fick diskussionen om vinster i välfärden Alliansen på fall. Finns det inte risk nu att ni ställer frågan om valfrihet och icke-valfrihet i skolan på sin spets till en valfråga som ni kan förlora?
– I vår plan för ett starkare Sverige inför vi nolltolerans mot dåliga skolor, kvaliteten är det viktiga, inte vem som äger eller driver skolan, sedan vill vi se till att kunskaperna är tillräckliga. Har vi då ett läge där det är för många som inte använder sin möjlighet att välja skola och framförallt där det finns skolor som inte lär sig tillräckligt, då behöver vi reformer som bygger skolan starkare.
Hur går energidiskussionerna?
– De pågår. Det vore bra för Sverige om vi kunde nå en bred överenskommelse säkrar energiförsörjningen och räddar kärnkraften.
Vänsterpartiet, Liberalerna och Sverigedemokraterna står utanför diskussionerna, det är ju en ganska liten väljarbas kvar?
– Jag tycker det vore bra med en bred överenskommelse, om den kan innebära att vi räddar kärnkraften och samtal pågår. Jag är beredd att delta i dem.
Utvalda kategorier


Rolf van den Brink
DO JOBB
Inga lediga jobbannonser.