Bakgrunden är programmet Min Sanning där Anna Hedenmo intervjuade Magda Gad, som är utrikeskorrespondent för Expressen, nyss hemkommen från Afghanistan nu på väg till Kongo. Programmet lades ut på SVT Play fredag 3 december i SVT

Magda Gad skriver på Twitter:

”Jag är med i @SVT:s ’Min sanning’ i dag. En titel som borde ändras, då jag aldrig fick chansen att berätta om mitt liv och det som faktiskt driver mig. Det blev ett lustigt resultat av det hela: Samtalet avslöjar mycket mer om Anna Hedenmo än om mig. Som om jag intervjuade henne”.

Anna Hedenmo skriver på Twitter:

”På förekommen anledning: Jag har INTE frågat Magda Gad om hennes sexuella läggning. Frågan existerar varken i oredigerat eller redigerat skick. Hon minns fel”.

Magda Gad skriver:

”Att Hedenmo förnekar att hon frågat om detta två gånger är mycket allvarligare än att hon ställde frågorna. Ansvarig utgivare för Min sanning behöver ta sig en titt på detta. Det är verkligen inte professionellt att förneka att man ställt frågor och peka ut gästen som lögnare”.

Även Expressens redaktionschef Magnus Alselind ger sig in i diskussionen och skriver:

”Vi som följt Magda Gads rapportering nära – ’vi’ är till exempel jag som redaktionschef och hennes redaktör, men även rekordmånga läsare och tittare – vet ju att hon berättar genom andra människor, för att ge dem en röst. Ändå är det enda SVT visar, förutom en gammal bild på hennes biceps (’du är jättestark!’), hur Magda Gad själv är nära tårar på ett sjukhus i Irak och när hon åker bil med talibanerna på Kabuls flygplats. Som om det var en influencer som åkte till krig och tog selfies”.

Magda Gad skjuter in på Twitter:

”Överlag dummare frågor än vad jag fått klockan tre på morgonen på krogen”.