Amanda Brihed är känd för sitt engagemang i både HBT-frågor och integritetsfrågor. Kanske störst uppmärksamhet fick hon kring 2008 när FRA-debatten var som hetast. Hon startade då Nätverket Svart måndag och lyckades efter att den omdiskuterade lagen gått igenom få till ett antal förändringar. För Dagens Opinion berättar hon om Liberati, tvångssterilicering och krysskampanjen som för tankarna till Liftarens Guide till Galaxen.
 
Kryssa i 42, svaret på livet universum och allting. Amanda Briheds blogg flörtar öppet med den gamla sci-fi klassikern.

– Ja jag bryter mot klassiska koncept och formspråk i min personvalskampanj. Svårt att kryssa sig in i riksdagen i Stockholm från plats 42. Men jag räknar med att bli invald i Huddinges kommunfullmäktige. Som siffrorna ser ut idag är jag redan ersättare men det är fullt rimligt att bli ordinarie, säger hon.
 
Amanda Brihed kandiderar i samtliga tre val för Folkpartiet. Kampanjandet drivs förutom på bloggen på sociala medier som Twitter och Facebook.
 
Vilka är dina väljare?
Det har varit en del fokus med min medicinska bakgrund och att jag blivit tvångssterilicerad i och med att jag genomgått en könskorrigering. Så många HBT-personer vänder sig till mig. Men jag jobbar även mot människor som är intresserade av integritet.
 
Hetaste valfrågan?
– För mig just nu är det tvångssterilicering och tvångsskilsmässor som personer som genomgår könskorrigering tvingas till. Jag har goda chanser att knuffa igenom ett förslag som är byggd på socialstyrelsens senaste utredning. Om det går igenom kommer lagen att kallas för Lex Amanda.
 
För mig personligen är alltså de mänskliga rättigheterna den hetaste valfrågan. Men i stort är det jobben. Där håller jag med partiet.
 
Amanda Brihed är annars inte rädd för att kritisera det egna partiet och har till exempel helt gått emot Folkpartiet helt när det gällde FRA-lagen. Hon är också aktiv inom det liberala nätverket Liberati.
 
Vad gör liberati i valrörelsen?
Liberati har ju egentligen inte tagit ställning till parti som så. Vi dejtar och flörtar med Folkpartiet men vi ligger inte med varandra. Men däremot har vi ett antal kandidater som vi hoppas på. I första hand folkpartister men kan ju hända att dyker upp någon centerpartist eller så.
 
 
Vad har hänt med FRA-debatten?

Har kommit ganska mycket i skymundan. När den antogs blev det ramaskri och vi visste att den inte skulle godkännas av EU. Men inom EU kommer det ta en 10-20 år innan det blir några åtgärder. Det som hände i september 2008 var att vi i Nätverket Svart Måndag lyckades få till en demonstration där sex folkpartitjejer hotade med avhopp. Efter den krisen presenterades den 25 september ett antal punkter.
 
FRA-lagen är alltså efter det bättre anpassad gentemot EU. Det har enligt Amanda Brihed inneburit att fokus hamnat på andra integritetsfrågor.

– Nu är det mer snack om datalagringsdirektivet och den paramilitära organisationen Frontex tillgång till övervakning. Också nya pass med en massa information lagrade i chip måste kikas närmare på.
 
 
Vad avgör valet?

– Egentligen är valet redan avgjort. De rödgröna verka så uppgivna och desperata att de ägnar sig åt negativ dirty campaigning. Jag tror att väljarna inte är så dumma, de uppskattar inte det.
 
Särskilt negativt ser hon på LO:s kampanj där alliansens representanters ansikten porträtteras upp och ned med negativa påståenden intill.

– Det är ett bildspråk som hämtats från kommunismen. Upp och nedvända personer i gråskala är är som att säga att ”vi hänger oliktänkande” alltså mer eller mindre ett dödshot.
 
– Det finns negativa kampanjer hos båda sidor, även om lågvattenmärket ligger hos opposition, avslutar hon.