Fyra tunga opinionsbildare inom Almega kräver i Dagens Industri att Arbetsförmedlingens ”styrning mot resultat måste öka”.

Debattinlägget är undertecknat av Andreas Åström, chef näringspolitik och kommunikation på Almega, Patrik Eidfelt, tillförordnad förbundsdirektör Kompetensföretagen samt Fredric Skälstad, branschchef Almega Utbildningsföretagen.

De skriver: ” I en ny rapport konstaterar Almega att Arbetsförmedlingens styrning mot resultat måste öka. Skattebetalarnas pengar ska styras mot insatser som faktiskt leder till arbete. Ett bättre alternativ än dagens upplägg är att ha en mer slimmad central myndighet som fokuserar på administration och uppföljning av olika insatser, samt att tillhandahålla en grundläggande digital infrastruktur för matchning”.

Almega vill att utbildning och matchning ska ”läggas på specialiserade aktörer som konkurrerar med varandra i ett nationellt valfrihetssystem, och som ersätts utifrån deras förmåga att få arbetslösa i varaktigt arbete.”

Ersättningen ska vara högre i glesbygden, dessutom föreslår Almegaen särskild ”matchningsbonus”, så att rätt jobb levereras.