Nu när riksdagen har antagit en KD + M-budget, kommer också protester och krav på den regering som ännu inte finns. Tidigt ute är Almega, Fordonsindustrin, TCO och Genusforskarförbundet.

Almega flaggar för att ”arbetsmarknadsutbildningen är hotad” eftersom Moderaterna och Kristdemokraterna föreslår ”ytterligare en kraftig bantning” med sikte på ”utbildningen helt ska läggas ned om några år”.

”Företagen skriker efter yrkesutbildad arbetskraft: kockar, murare, undersköterskor, maskinförare, elmontörer, barnskötare och busschaufförer. Arbetsmarknadsutbildningen är ett snabbt sätt att lösa deras kompetensförsörjning”, skriver Almega på Aftonbladets debattsida.

Almega ska nu bjuda gruppledarna för M och KD ”för att diskutera hur vi kan få en evidensbaserad arbetsmarknadspolitik”.

Fordonsindustrin via Fordonskomponentgruppen (FKG) presenterar ”kravlista” för konkurrenskraft på GP Debatt. FKG kräver opolitiska ”nationella strategier för strategiskt viktiga och innovationsdrivande, förädlande och högteknologiska industrisektorer som transportmedel och försvar, it och telekom samt läkemedel och life science”. Den nya regeringen ska även ta tag i ”frågor rörande skatt, utbildning, kompetenstillförsel, forskning och utveckling, ’skills’, riskkapital, SME-företag samt frihandel läggs i samma hatt.”

Moderaterna och Kristdemokraterna har aviserat myndigheter ska läggas ner och har inte minst pekat ut den nystartade Jämställdhetsmyndigheten. Här har Genusforskarförbundet kört igång en namninsamling som dragit in över 15 000 underskrifter.

”Jag är glad men inte förvånad eftersom jag vet att den här frågan är mycket viktig för människors arbetsliv, vardag och när det gäller rätten att kunna styra över sina egna liv”, säger Lena Martinsson, ordförande i Genusforskarförbundet till SVT.

I en blogg på TCOs hemsida skrider utredaren Ulrika Hagström till försvar för Myndigheten för Arbetsmiljökunskap, ”Mynak”. Hon skriver att det är med ”oro som inte bara TCO, utan parterna på bägge sidor erfar att Mynaks existens riskerar att gå i graven, precis när vi ser att den har fått en mycket lovande start”, och vidare:

”Därför är vi många som hoppas på att kloka politiker av alla färger sätter sig in i vad Mynaks uppdrag verkligen är, och hur det kommer sig att de uppskattas av både arbetsgivare och fackliga. Det vore en stor förlust om man på grund av förutfattade meningar skulle lägga ner en så efterfrågad verksamhet som gör så mycket nytta med förhållandevis små resurser.”