Alliansen har tidigare flaggat för att tillsätta en utredning av det finanspolitiska ramverket, där överskottsmålet ingår, efter att regeringen tidigare i år öppnade för att byta ut målet.
 
På onsdagen lyckades Allianspartierna i finansutskottet, tillsammans med Sverigedemokraterna, driva igenom förslaget, som uppmanar regeringen att snarast tillsätta en parlamentarisk utredning av överskottsmålet.
 
De rödgröna partierna är dock emot en sådan utredning och reserverade sig därför mot utskottsinitiativet.
 
Centerpartiets ekonomisk-politiska talesperson Emil Källström kallar agerandet för ”beklagligt” och att det visar att ”snacket om utsträcka händer och att sitta ner vid bord bara var ett spel”.
 
– Vi ser nu en samarbetsregering som inte vill samarbeta, säger han i en kommentar.
 
Finansutskottets ordförande, socialdemokraten Fredrik Olovsson, menar att det inte finns något behov av en större utredning.
 
– Vi tycker att det i huvudsak fungerar bra. Det rimliga är att se över själva målnivån på det finansiella sparandet och det är en del av budgetbeslutet, säger han till Dagens Opinion.
 
Enligt Fredrik Olovsson är utredningen mest ett sätt för Alliansen att internt komma överens.
 
– De borgerliga partierna är splittrade och vill lösa det på det här sättet genom att skjuta detta på en utredning. Det är deras motiv.