Klockan 10.14 läser Magdalena Andersson upp Thomas Eneroths namn i listan på ministrar som ska ingå i hennes regeringen. Flera politiska kommentatorer blir något förvånade då Thomas Eneroth har polisanmälts för sexuellt övergrepp som ska ha skett på partikongressen i Göteborg  den 6 november, på Alla helgons helg. Ministerns helgonkrona sitter lite på sned och många hade nog räknat med att han inte skulle finnas med på listan som Magdalena Andersson läser upp.

Klockan 10.25 skickar Åklagarmyndigheten ut ett pressmeddelande där beskedet kommer att chefsåklagare Maria Sterup vid Särskilda åklagarkammaren har inlett en förundersökning om sexuellt ofredande.

”Jag inleder förundersökning för att kunna hämta in ytterligare material och uppgifter i syfte att bedöma om det som har hänt kan vara fråga om brott”, kommenterar hon.

Pressmeddelandet hinner lagom landa till Magdalena Andersson håller presskonferens i östrariksdagshuset klockan 10.45 med hela regeringen på plats. Thomas Eneroth syns fingra på mobilen. Utifrån kan det nästan ses om politiska motståndare har skött tajmingen, eller möjligen vill chefsåklagaren hamna i rejält rampljus. Men förklaringen är en annan, enligt Helena Ekstrand, på Åklagarmyndighetens presstjänst. Hon berättar:

– Det är inte så att vi satt och väntade på att Magdalena Andersson skulle läsa upp regeringen. Jag var på väg till kontoret för att skicka ut pressmeddelandet, men fastnade i trafiken. Det bara blev så. Jag var inte medveten om att det var då under regeringsförklaringen.  Det är en slump.