Aftonbladet vill bli ledande på presidentvalet och sätter åtta journalister, varav tre fotografer, på att bevaka valet i USA. Men vad hade resurserna kunna användas till på hemmaplan i stället? Eric Rosén, biträdande redaktör och projektledare för USA-valbevakningen, resonerar om saken.
– Intresset är stort för valet. Men man ska vara noga med att inte överskatta intresset för tidigt. Nu är det 34 dagar kvar och framöver ökar intresset ordentligt. Vid sidan av pandemin är detta den stora nyhetshändelsen under hösten, säger Eric Rosén.
Hur ser ni på balansen mellan er presidentvalsbevakning och bevakningen av svensk politik?
– I Sverige har vi en redaktion om bevakar politiken. Det är klart att Sverige är landet vi verkar i och där vi har lejonparten av vår bevakning. Sverige är absolut störst för oss, men det betyder inte att vi inte ska ha en utrikesbevakning, säger Eric Rosén.
Är det inte bekvämt också att bevaka ett amerikanskt presidentval, era reportrar ligger ju inte i och gräver i Vita huset precis?
– Det här är nog det mest svårbevakade valet under min livstid. Det HAR VARIT SVÅRT att bara få till resorna dit med karantänsreglerna och få tillgång till partier och kandidaterna. Det är en jätteutmaning. Det är inte sant att det skulle vara lättsamt.
Vad ska era sju journalister gräva fram som inte CNN, Washington Post och andra amerikanska medier mäktar med?
– Vi ska ge en bra beskrivning av valet där oerhört mycket står på spel och i ett land som påverkar oss och vår ekonomi enormt mycket. Vi ska träffa människor som röstar på Biden och Trump och beskriva klyftor som finns och bidra till förståelsen för läget i USA.
Läget i Sverige är också turbulent med viktiga frågor som klimat, gängkriminalitet och pandemin. Ni skulle också ha kunnat gjort en extra ansträngning här?
– Vi har oerhört många journalister i Sverige redan nu. Där talar vår journalistik för sig självt. Jag vet saker som kommer i närtid, men som jag inte vill berätta om innan vi publicerar.
Vad hade ni kunnat gjort i Sverige med åtta journalister?
– Det är en felaktig premiss. Att bevaka valet tror jag är viktigt för alla redaktioner. Det vore otroligt förmätet att säga till våra läsare att de kan kolla på Fox News i stället.
SVT Aktuellt sänder ju en hel del om valet, också?
– Varför skulle Sveriges primära nyhetskälla hänvisa till Aktuellt? Vi har visat tidigare i vår valbevakning att vi kan göra oerhört mycket bra. Om du går tillbaka och läser, så gjorde vi väldigt bra journalistik. Det har vi redan gjort i år där Emelie Svensson berättar om protesterna i Rochester och en svensk familj vars hus brann ner i de enorma bränderna. Det är starka berättelser för Aftonbladets läsare.
Reportrar i USA är Emelie Svensson, Per Bjurman, Peter Kadhammar, Pontus Höök, Emma Lovén Svensson, Peter Wixtröm och Jerker Ivarsson samt Wolfgang Hansson.
Hemma i Sverige gör podduon Julia Frändfors och Julia Lyskova ett eget tv-program i sex avsnitt där tittarna får guidningen. Aftonbladets presidentvalsbevakning kulminerar i en direktsänd valvaka den 3 november.
Rolf van den Brink
Utvalda kategorier

Rolf van den Brink
DO JOBB
Almega Tjänsteföretagen söker en strategisk och engagerad förbundsdirektör som vill leda och utveckla vårt arbete för att stärka tjänstesektorn. Vi samlar en mångfald av branscher...
om oss Dagens Opinion riktar sig till engagerade och intresserade proffs inom opinionsbildning, kommunikation och samhällsförändring. Vår ambition är att utveckla, utmana och underhålla vår...