EU- och handelsminister Ann Linde (s) delade ut regeringens exportpris för kulturella och kreativa näringar till det svenska modeföretaget Acne Studios.
De övriga nominerade till priset var Nordisk Film Production Sverige för filmen Sameblod, Frida Fjellman, Stugan och String Furniture AB.
Priset har som syfte att uppmärksamma framgångarna inom de kulturella och kreativa näringarna och stärka deras internationalisering och omfattar arkitektur, dataspel, design, film och TV-produktion, fotografi, konst, litteratur, media- och marknadskommunikation, mode samt scenkonst.

motiveringen till Acnes vinst
Vinnaren av regeringens exportpris för kulturella och kreativa näringar 2017 är inte bara en vinnare – de är ett föredöme för hela Sveriges modebransch. De har på ett utomordentligt sätt bidragit till utvecklingen av svenskt mode och internationell handel och deras framgångsrika, globala satsningar har i hög grad medverkat till att Sverige satts på världskartan – inte minst under 2017 då e-handeln stärktes, nya butiker öppnades i framförallt Asien, och den globala omsättningen nådde hela 1,5 miljarder kronor. Kombinationen av kreativitet, socialt engagemang, entreprenörskap och starkt fokus på affärsprocesserna har skapat ett spännande, innovativt företag med världen som sin arena.