30 minuter med Anders Holmberg (svt)

Blir du coachad under tiden programmet spelas in?
– Jag är hyfsat ensam men, har alltid min redaktör i örat och om det behövs även bildproducenten. Men det är ganska mycket att hålla reda på, så att det jobb jag har gjort innan ska jag klara mig med i sändning. Jag får absolut tips och förslag på frågor, men det är svårt att hantera det och samtidigt lyssna och vara i stunden med den man pratar med.
Är det nyckeln, att vara i stunden?
– Ja, att vara så lyssnande som möjligt och skala bort allt annat runtomkring, det är själva urnyckeln till all direktsänd etermediejournalistik. Men det är också väldigt svårt.
Är det något intervjupersonerna generellt kan bli bättre på?
– Det som har förekommit i en del fall där folk har påpekat att en del inte riktigt har velat svara på frågor som skaver för mycket och där makthavarna hamnar i någon slags smärtpunkt. Då önskar man så klart att de i stället kunde vara mer öppna kring olika överväganden. Det kan ju vara helt legitimt att komma fram till en åsikt eller beslut även om det står i konflikt med något annat.
Att makthavarna inte öppnar sig kan det ha att göra med programmets rätt hårdkokta format?
– Möjligen. Det är ju ett granskande program. Om man ställde väldigt vida och öppna frågor och makthavarna fick prata fritt, kanske det skulle finnas mer öppenhet från deras sida. Men det är inte den typen av program vi vare sig vill eller hade tänkt göra.
Du framstår som en mjuk person som ställer hårda frågor på ett envist sätt utan att tappa fattningen, någon man kanske blir rädd för? Hur kombinerar du de egenskaperna?
– Jag har svårt att se mig som någon man blir rädd för. Jag har ägnat väldigt många år att intervjua politiker och har en stor respekt för alla människor som väljer att åta sig politiska roller och offentliga roller. Det är något fint i det, oavsett parti. Min bild har aldrig varit att politiker drivs av onda avsikter. Det gör det möjligen enklare.
Anders Holmberg utvecklar:
– Jag är aldrig arg på någon, inte ens om de inte vill svara på frågan. Det är en ambition att ställa svåra och knepiga frågor, men att göra det på ett sätt som inte upplevs som att jag tycker att de är dumma eller ondskefulla.
Vilka är svårast att intervjua?
– Jag recenserar aldrig de jag intervjuar. Det är alltid svårt att genomföra den här typen av intervjuer. Man kan jämföra med att intervjua skidskytten Sebastian Samuelsson om hans sport och upplägg. Det är en helt annan ingång i det. Han vill inte så mycket och ska inte vinna någon grupp. Politiker och makthavare har en agenda som ibland kan vara svår att komma förbi. Jag vill ställa frågor som de kanske inte vill svara på. Det är en grundläggande svårighet med den här typen av intervjuer.
Skiljer det sig åt mellan politiker och andra makthavare?
– Politiker kan man ställa till svars för enskilda beslut eller en uppfattning de har i en fråga. Med någon som inte har den formella makten, vill man i större utsträckning resonera med och förstå varför de gör på vissa sätt. De kan vara skickliga men har det inte i blodet hur man klarar sig ur svåra intervjusituationer.
Anders Holmberg lägger till:
– Det finns givna roller mellan en granskande journalist och en politiker. Den givna rollen existerar inte om jag skulle intervjua exempelvis Zlatan Ibrahimovic.
Har ni några förebilder för programmet?
– Nej, det kan jag inte säga. Inför starten kollade vi på program som BBC Hardtalk och även Danmarks Radio, NRK och lite grand på Yle, som har liknande program som fokuserar på sak och inte person. Och förstås är Lördagsintervjun på SR, en institution.
Vad vill ni uppnå?
– Jag och Lars Ejsjö tyckte att den här typen av granskande program, som ställer politiker och makthavare till svars och få dem att resonera och utan en massa krimskrams, saknades på SVT.
Har du själv någon förebild?
– Ingen specifik. Jag har hållit på med det här i snart 30 år och det har funnit personer som har haft stort inflytande över hur jag vill att en intervju ska göras. Tomas Ramberg, som var Sveriges absoluta bästa intervjuare när han hade Ekots lördagsintervju. Jag är omgiven av jäkligt duktiga människor som Camilla Kvartoft och Anna Hedenmo. Jag jobbade länge med Jörgen Huitfeldt, som tyvärr har lämnat public service (har startat Kvartal) och många fler.
Hur har politiska intervjuer förändrats under din tid?
– Det är svårt att jämföra. Vi försöker föra någon form av hyfsat transparent samtal med politikerna där vi tar upp svåra frågor, men utan att göra det på ett så att vi är deras fiender eller motståndare. Vi försöker gå från den arga, tuffa skjutjärnsjournalistiken.
Hur ser du på eftermälet till intervjuerna i 30 minuter i sociala medier?
– Det är ju väldigt omfattande. Sociala medier har gjort att lyssnare och läsare har kommit närmare politiker och oss journalister och har fått en direktkanal till oss. Det finns ett extremt stort demokratiskt värde i det. Det negativa är att det tyvärr ges uttryck för väldigt mycket knasiga och konstiga uppfattningar om vad som styr journalister, man ska göra ner och slå på den man inte gillar, det finns nästan en organiserad kör av partister som oavsett hur det har gått hyllar sina egna och gör ner motståndaren. Det är en del av det demokratiska samtalet, men ibland önskar man fler nyanser.
Påverkar det som sker i sociala medier hur ni utformar frågorna?
– Nej.
Hur ser du på den politiska diskussionen kring public service?
– Jag noterar att den förs. Det är en helt legitim politisk diskussion. Det är 8-9 miljarder varje år som går till public service-bolagen från svenska folket. Hur det sköts och vad som görs med pengarna är rimligt att diskutera. Sedan ska man komma ihåg att i alla stora förtroendemätningar ligger SR och SVT väldigt högt inte minst jämfört med andra medier.
Vilka intervjupersoner står på önskelistan?
– Vi har ett antal personer som vi har sökt och som vi inte lyckats få med i programmet. Greta Thunberg(klimataktivist) vore en väldigt spännande gäst. Vi har tyvärr inte lyckats få med någon från Folkhälsomyndighetens ledning. Så kan man drömma. Vi har sökt Danmarks statsminister Mette Frederiksen flera gånger och fått nej. Zlatan är också en person som vi inte riktigt vågar tro på.
Statsminister Magdalena Andersson (s) hade tidigare till skillnad från de andra partiledarna inte sagt ja till programmet. Hur går det?
– Bra. Henne hade vi inte så stor framgång med när hon var finansminister. Nu kommer hon att vara med.
Vad händer med dig och programmet framöver?
– Det vet jag inte. Vi håller på fram till 6 april. Sedan går vi alla in i diverse valprojekt. Hösten har inte börjat diskuteras.
text & foto: Rolf van den Brink
I en längre artikel i Veckans Brief berättar Anders Holmberg hur teamet förbereder sig och lägger upp strategin för intervjuerna.
Tipsa dagens opinion
Lämna ett tips till oss. Observera att du är helt anonym och att källskydd tillämpas. Rätten att vara anonym är reglerad i svensk grundlag.
Lämna ett tips
Använd formuläret nedan för att tipsa oss. Observera att du är helt anonym och att källskydd tillämpas. Rätten att vara anonym är reglerad i svensk grundlag.