Dagens Opinions Rolf van den Brink uppmärksammar Matdagen på sitt sätt.

I dag, torsdagen 9 maj, inträffar Livsmedelsföretagens årliga branschträff Matdagen. Näringsminister Ibrahim Baylan (s) ska medverka under prisutdelningen av Årets Livsmedelsexportör.

Hur det står till med den svenska branschen kan toppolitikerna får en vink om varje gång de äter i riksdagens personalmatsal. Givet priset är maten påkostad med fräscha råvaror och många hälsosamma alternativ i salladsbuffén. Personalen är personlig och kul att slänga käft med.
Det finns ett varierande utbud av fika. Här hänger landets ledande politiker, gräddan av den svenska journalistkåren och ofta siktas prominenta gäster. Vilket skyltfönster för svensk matkonst och livsmedelsentreprenörskap. Bortsett från den lilla detaljen att det inte är ett svenskt företag som är riksdagens hovleverantör. Det är finska Fazer som sköter driften av restaurangen. Det är därför det nästan bara går att köpa finsktillverkad konfektyr i restaurangen. Det går bland annat att köpa Dumlekola, en svensk innovation, som nu tillverkas i Finland. Fazer har också köpt bageriet Skogaholm och sannolikt är det finskt bröd riksdagsledamöterna delar med varandra.

Det är egentligen inte konstigt att inget svenskt företag driver riksdagens restaurang givet hur svensk livsmedelstillverkning har sålts ut. Arbogapastej tillverkas idag i Finland med finska råvaror. Arla styrs från Danmark. Tillverkningen av Göteborgs Kex ska Orkla flytta till Riga. Någon svensk spenat finns inte att köpa längre och Findus skrotade svenska ärtor till förmån för tyska.  Santa Maria utvecklades i Sverige men har nu finska ägare. Vad hände med Pripps? Slukades visst av Carlsberg.

Så att för 21e gången hitta en framgångsrik Årets Livsmedelsexportör från Sverige, kan tyckas som något av en bedrift.

Blir det en tung dag kan näringsministern alltid trösta sig med en finsk fika i riksdagen.

Rolf van den Brink, ansvarig utgivare

rolf@dagensopinion.se