Valupptakten är något av kalv på grönbete för ditresande centerpartister. Inte särskilt närodlat kanske, på plats på stålhårda Waterfronts konferenscenter i Stockholm. Men nu får de träffas på riktigt igen. Det är fascinerande att se hur många olika sätt det finns att klä sig grönt. Som vanligt när Centerpartiet håller träffar är det påkostat, från en galet ambitiös backdrop med filmer som avlöser varandra på den stora scenen och komplett med ett hjärta av konstgräs som för tankarna till astroturfing.

I Novus senaste rapport om väljarnas viktigast frågor (16 april, 2022) kliver energi upp från plats fem till sju och är nu en prioriterad fråga för 38 procent av väljarna. Det är också en fråga som ligger i topp bland C-väljarna. Det är inget att förvånas över när elpriserna stiger som de gör. På sin valupptakt, på Waterfront, med en påkostad backdrop, presenterar partiledaren Annie Lööf Centerpartiet ambitiösa energipolitiska färdplan. Den är i flera stycken kontroversiell.

* Nu omfamnar Centerpartiet kärnkraften och vill att den ska leverera mer el framöver, inte avvecklas som partiet tidigare har verkat för.

* Centerpartiet kräver att regeringen blixtinkallar till samtal om en ny energiöverenskommelse så att energiproduktionen ska kunna fördubblas på kort tid.

* Centerpartiet vill samtidigt att Svensk Kraft betalar 11 miljarder kronor till elkonsumenterna som kompensation för höga energipriser under 2021. Det är ingen liten summa, närmare en tredjedel av vårändringsbudgeten.

Färdplanen skulle kunna sätta Centerpartiet på kartan som thought leader (tankeledare) inom svensk energipolitik, en ganska ledig plats och inom ett område som blir allt viktigare för väljarna.  Men det kommer liksom inte fram. Det blir inga skrikande rubriker. Lite pys här och där. Kanske för att omvärlden är så remarkabel just nu med upplopp i mellansvenska städer, Nato-debatt och inte minst Rysslands krig mot Ukraina. Centerpartiet är dock ett rikt parti och borde kunna kommunicera sin färdplan på allra smartaste sätt. Mellan raderna pratar Annie Lööf också om det som skulle kunna vara den självklara införsäljningspunkten, rentav en gamechanger:

Ett viktigt syfte med att på rekordfart öka den svenska energiproduktionen är att kunna öka exporten och göra Europa mer oberoende av rysk energi. De facto går det på så sätt att ställa en snabb utbyggnad av havsbaserad vindkraft mot Putins fortsatta diktaturfasoner.

Så skulle Centerpartiet ha kunnat paketera sin färdplan och öppnat nya spår i den igenrostade energipolitiken. Kanske föll det mellan stolarna. Kommunikationschefen var bortrest just denna vecka. Kanske Annie Lööf trots allt tycker det är mer i komfortzonen att ta det vanliga spelteoretiska snacket med riksreportrarna. Och även kalvar på grönbete är trots allt någon form av återkommande lunk.