
Valet, vad ska det handla om? Ja i alla fall inte om Nato, som Sverige har ansökt om medlemskap i och knappast blir det pensionerna, som alla vill höja. Bort-triangulerat. Skolan, framförallt dess huvudmän, kan bli en fick-het valfråga. De höga energipriserna ser inte ut att gå att undvika för regeringen, även om inget parti längre törs gå till val på att avskaffa kärnkraft. Vården och vårdköerna kommer upp lika säkert som ett orange kuvert från Pensionsmyndigheten. Kriminalitet blir stekhett, beroende på hur våldsamma månaderna innan valet blir, just nu ser det sådär ut för regeringen. Migration/integration och klimatet kommer utan tvekan att diskuteras. Med en stegrande inflation och rekorddyr energi, kan plånboksfrågor bli heta, i alla fall om Moderaterna får som de vill.
Inför varje val brukar det spekuleras i om det kan dyka upp en X-faktor som helt ändrar valrörelsens förlopp. Moderaterna minns med skräck Uppdrag gransknings reportage från partiets valstugor år 2002 där företrädare sa saker som att personer utan skyddsbehov inte hade i Sverige och göra och partiet fick en rasiststämpel som tog många år tvätta bort. Mycket av det de moderata företrädarna släppte ur sig medan de blev smygfilmade skulle inte väcka stor uppmärksamhet i dag. Men politik handlar om att vinna val. Och det gjorde inte Moderaterna.
Just nu letar partiernas spinndoktorer X-faktorer som kan sänka motståndare. Här finns en elefant-X-faktor i rummet: kokain.
Det torde vara ytterst olämpligt för politiker att förknippas med användande av kokain. Dels är förbjudet. Men, kanske ännu viktigare, den olagliga handeln med kokain finansierar den tunga kriminalitet som alla partier går till val på att göra något åt. Partiföreträdare som funnits för nära handel med kokain eller rentav använt det själv, borde var totalt körda i valrörelsen.
Intressant därför att det just nu snackas om två storys där partiledare skulle ha kunnat kommit lite väl nära drogen som orsakar våld och död bland unga män i utsatta områden.
Det ska jag säga redan nu, hade vi haft på fötterna, skulle vi ha kört berättelserna på nyhetsplats. Men det har vi inte just nu. Däremot kan dessa två berättelser som är i svang, tjäna som exempel på vad som kan komma att vända uppochned på hela valrörelsen.
Den ena handlar om en nöjesprofil som nyligen beslagtagits med innehav av kokain. Profilens man, som driver företag i en het bransch, ska stå nära en partiledare i det ena blocket, som om allt stämmer, skulle kunna få tuffa frågor kring detta. Till saken hör att profilens man tidigare varit engagerad i ett annat parti, dock i samma block. Ett avslöjande kan alltså spilla på flera partier.
Vi har fått ögonvittnesinformation kring en annan story. Här kan det röra sig om en smärre bomb. Det handlar om en partiledare, i ett annat block, som tillsammans med en känd influerare ska ha tagit kokain i en bil på väg till en festkväll. Först, när vi började titta på storyn för 4-5 månader sedan, kände få till den. Nu är den brett spridd, vilket kanske bero på att någon spinndoktor på motståndarsidan knuffar på. Att storyn är brett spridd utan att något avslöjande kommer, kan bero på att den helt enkelt inte stämmer. Å andra sidan är det svårt att göra den här typen av story publicerbar, eftersom det i stort sett kräver bildbevis eller att ögonvittnen träder fram. Vi har i alla fall inte lyckats. Att ändra utgången av ett val, står högt på de flesta journalisternas topplista över drömknäck, så grävas och nystas kommer det att göras. Avgörs valet av kokain, skulle det vara en paradox. De kriminella gängen som ju skulle bekämpas, får i stället ett indirekt inflytande över vem som ska leda landet.
Förresten, om du vet något, hör av dig anonymt här.
Rolf van den Brink, ansvarig utgivare

Rolf van den Brink
DO JOBB
om oss Dagens Opinion riktar sig till engagerade och intresserade proffs inom opinionsbildning, kommunikation och samhällsförändring. Vår ambition är att utveckla, utmana och underhålla vår...