Nu lanserar den franska byråkoncernen Publicis sin samarbetsmodell Power of One i Sverige. Modellen omfattar de flesta av Publicis internationella byrånätverk: BBH, MSL, Saatchi & Saatchi, Starcom, Sapient och Zenith och är ett svar på kundernas efterfrågan på komplexa kommunikationslösningar som även andra aktörer som Accenture och NOA riggar för.

Bakgrunden till den nya formationen är att de olika konsultbranscherna konvergerar och att det är allt svårare för uppdragsgivarna att veta när de ska gå till stora managementkonsultbolaget, till bolaget som kan kommunikation, till bolag som kan tech och martech och till mediebyråerna vars tillväxt de senaste tio åren kommer från datadriven marknadsföring. Med Power of One vill Publicis koppla samman de kreativa byråerna med de tekniska. I Sverige innebär det att Publicis mönstrar 300 man på bolag som tillsammans omsätter över 2 miljarder kronor och har en byråintäkt på över 400 miljoner kronor.

Power of One ska dock inte ses som ett nytt varumärke, säger Göran af Klercker, vd Publicis Groupe i Sverige.

– Vi ser det som en plattform. Den har gemensamma skärningspunkter och överlappande områden där våra olika affärer ska föras närmre varandra. Power of One är inget varumärke, utan begreppet vi använder för denna nya byråmodell internt.

Power of One har drivits sedan 2016 I bland annat Tyskland, Storbritannien och Frankrike. Nu kommer det till Sverige.

–  Det handlar om att skapa både samarbetsbroar och ta bort samarbetshinder mellan bolagen och att vi ska se mer flytande på våra resurser. De första initiativen på de andra marknaderna men också här, handlar om att inventera vad vi har för kompetenser, talanger och spetserbjudanden och som på något sätt kan korsbefrukta varandra när de blir tillgängliga för alla våra varumärken (uppdragsgivare). Oavsett om man heter Sapient eller Saatchi & Saatchi, kommer man att ha nytta av att ha talanger som finns i de andra bolagen. En duktig martech-programmerare kan ju vara en spetskompetens även i ett kreativt projekt, om det handlar om att använda sig av data när vi jobbar med kreativitet.

Accenture, Dentsu och The North Alliance (NOA), bygger liknande strukturer med samordning av flera stora byråer. Kommer det att bli ett slagfält mellan det stora organisationerna

–`Vi upplever att detta sker för att det finns en stark efterfrågan från uppdragsgivarna. Det behövs en större grad av samordning och fler kompetenser i allt mer komplexa kommunikationsprojekt där uppdragsgivaren vill använda sig av data och ha spetskreativitet. Skillnaden mellan vår grupp och andra är att vi inte är viktade åt något av hållen från början. De andra grupperna kommer från ett av de huvudsakliga spåren, antingen från media, det kreativa eller från teknikspåret.

Hur kommer då de stora köparna av kommunikation att vikta om sina budgetar?
– Budgetarna kommer på ett helt annat sätt att flyttas mer till samordnade projekt, som spänner över olika discipliner. Många kunder skapar organisationer som utgår från kundresan. Att man i stället för att säga att har en varumärkes-, sälj-, it och marknadsföringsorganisation, så säger kunderna att de utgår från kundresan och startar avdelningsövergripande utvecklingsprojekt av interaktionen med sina kunder i någon specifik del av kundresan. Det kan handla om utveckling av kommunikationen, plattformen och/eller aktivering/media i just denna fas av kundresan. Uppdragsgivarna vill jobba i en gemensam organisation snarare än i olika silos och det vill vi svara på genom att vara mer flexibla i hur vi sätter ihop kompetensgrupper från hela Publicis gruppen.

Inom Power of One kommer Publicis att sätta samman egna kundteam.

– Internationellt har de ofta satt ihop team och skapat en byrå i byrån åt uppdragsgivarna. Teamet kan sitta väldigt tätt ihop med kunden. I Paris sitter flera hundra konsulter inhouse hos en kund i ett stort utvecklingsprojekt åt en stor FMCG kund (kund inom snabbrörliga konsumentvaror).

Internationellt jobbar ett flertal stora internationella kunder redan kunder som GSK, Smucker, Mercedes Benz, Campbells Soupi Power of One -modellen.

Är det här ett sätt att möta trenden där företag och organisationer sätter upp inhousebyråer?
– Inte möta, men underlätta. Det här är precis vad Publicis gör på många marknader: hjälper uppdragsgivarna med ett antal funktioner som kanske inte är kärnverksamhet för kunden att driva. Vi kan hjälpa uppdragsgivare att driva den datadrivna kommunikationen och då sätter vi upp plattformen för dem och bemannar vissa tjänster och uppdragsgivaren andra. Utomlands utvecklas den här hybridmodellen snabbare än rena inhouse-byråer. Det blir en fördel för stora uppdragsgivare som inte behöver rekrytera alla kompetenser.

Ni har ingen content-byrå, behövs inte det i uppsättningen? Och behövs inte UX?
– Vi har absolut content, både på MSL och på mediesidan. UX finns både inom BBH och Sapient. BBH jobbar mycket med den digitala varumärkesupplevelsen och med stort fokus på utveckling av den digitala kundresan.

Finns det kunder i Norden som är tillräckligt stora för att göra affärer med er via Power of One?
– Det finns det absolut och det behöver inte nödvändigtvis vara stora uppdrag. Det kan vara från tre till 300 personer.

 På bilden, från vänster: Jonas Björlin, vd Saatchi & Saatchi, Göran af Klercker, vd Publicis Groupe Sverige, Sara Hemmingsson, vd, MSL, Andreas Björk, vd, BBH och Marcus Hasselblad,vd, Sapient.

 

Rolf van den Brink

Rolf van den Brink

Jobbar främst med nyheter, reportage och foto och leder det redaktionella arbetet, men ägnar också rejält med tid till den löpande driften av företaget. Har jobbat på Dagens Opinion sedan 2009.

rolf@dagensopinion.se

DO JOBB

Almega Tjänsteföretagen söker förbundsdirektör

Almega Tjänsteföretagen söker en strategisk och engagerad förbundsdirektör som vill leda och utveckla vårt arbete för att stärka tjänstesektorn. Vi samlar en mångfald av branscher...

Dagens opinion söker praktikant inom marknadsföring och media

om oss Dagens Opinion riktar sig till engagerade och intresserade proffs inom opinionsbildning, kommunikation och samhällsförändring. Vår ambition är att utveckla, utmana och underhålla vår...