Daniel Roos, på The&Partnership besökte mediebyrånätverkets GroupMs stora techevent Next M. Här är hans spaning.
Människor på Mars, ar/vr i vartannat hörn och på toppen av allt det, en stor hög med maskininlärning. På marketing- och techeventet NextM fanns den absolut senaste tekniken på plats, både för att praktiskt pröva på och för att teoretiskt expandera visionerna. Arrangemanget är en superstjärna på mässhimlen – få liknande evenemang når samma höjd i Sverige. Men trots alla tekniknyheter fanns det en underliggande ton av light skepsis. Inte mot tekniken i sig, utan till hur de innovativa möjligheterna ska appliceras i vardagen och hur man faktiskt ska hitta en användbarhet och nytta med den.
Wizkidsen kommer helt klart att behöva ställa om hur de predikar om tekniken. Det räcker inte längre med att prata om den nya tekniken genom coola termer och lekfulla exempel. För om man ska tro både besökarna och många av talarna på NextM så måste tekniken som finns och som väntar runt hörnet att behöva komma mer nära oss människor. Det kortsiktiga pr-tänket håller på att bytas ut mot ett krav på långsiktig nytta. Det är få som blint kommer att springa in i en tekniklösning.
Antropologen Amber Case sammanfattade det fint under sin föreläsning genom begreppet calm technology, lugn teknologi. Det är ett sätt att tänka som inte är senaste nytt. Konceptet dök upp redan i mitten av 1990-talet som en reaktion till den tidens allt mer hektiska utveckling i samhället. Men med dagens ögon känns lugn teknologi än mer aktuellt och som ett relativt unikt sätt att se på hur teknik påverkar oss människor. Grundtesen i lugn teknologi handlar om hur vi kan använda tekniken för att göra oss människor ännu mer mänskliga. I stället för att låta tekniken separera oss från våra unika egenskaper ska tekniken hjälpa oss att förtydliga de delarna. Amber Case menar att ”maskiner inte ska agera som människor och människor ska inte agera som maskiner”. Det är först med den inställningen som vi kommer att kunna skapa produkter och tjänster som verkligen blir användbara och nyttiga, enligt Amber Case.
Kanske kommer de stora idéerna kommande år att handla om att bryta ner tekniken i ett samspel med data och kreativitet för att kunna hitta lösningarna som minskar friktionen i vardagen – både för kund och varumärke. Små idéer som tillsammans skapar stor förändring och utveckling. Det kan vara en app som gör att du slipper vänta på notan på restaurangen. Den kan vara ett chip under huden som förenklar transaktionerna. Det kan vara smart budskapsanpassning där artificiell intelligens stödjer och förbättrar alla de målgruppsanpassningar som måste göras. På den nivån löser tekniken praktiska, vardagliga problem samtidigt som det ger oss människor chansen att förändra hur vi lever och påverkar allt omkring oss.
Daniel Roos, The&Partnership

Rolf van den Brink
DO JOBB
Almega Tjänsteföretagen söker en strategisk och engagerad förbundsdirektör som vill leda och utveckla vårt arbete för att stärka tjänstesektorn. Vi samlar en mångfald av branscher...
om oss Dagens Opinion riktar sig till engagerade och intresserade proffs inom opinionsbildning, kommunikation och samhällsförändring. Vår ambition är att utveckla, utmana och underhålla vår...