Tillväxtföretagen använder dataanalys för att förutspå kundbeteenden, enligt KPMGs nya undersökning.

Den senaste rapporten från managementkoncernen KPMGs årliga undersökning Global Consumer Executive Top of Mind poängterar vikten av kundbeteende-analys för att behålla kundförtroende.

Rapporten konstaterar att 33 procent av de undersökta företagen anser att kundförtroende och lojalitet är deras högsta prioritet inför de kommande två åren. KPMG anger att resultatet antyder att många konsument- och detaljhandelschefer saknar resurser och kapaciteten kopplat till avancerad dataanalys av kundbeteenden.

Två av tre konsumentvaruföretag uppger att det är viktigt eller mycket viktigt att besitta kapaciteten att analysera kundbeteenden. Samtidigt är det bara en tredjedel som regelbundet använder existerande kunddata för att analysera och segmentera sina kunder.

39 procent uppger att deras företags förmåga att anpassa kundupplevelsen är svag eller måttlig.

Bland de företag i undersökningen som uppvisar störst tillväxt (sex procent eller mer) uppger företagsledarna att företaget framgångsrikt använder sig av dataanalys för att förutspå kundbeteenden.

En tredjedel medger att de har förhållandevis begränsande resurser vad gäller dataanalys medan 62 procent anger att dataanalys kommer att vara mycket eller redan är oerhört viktigt för kortsiktig framgång.

68 procent av undersökningspersonerna uppger att deras företag erbjuder en konsekvent, sömlös upplevelse över samtliga plattformar. De kan däremot inte säkert säga att deras kunder håller med. Hälften av de tillfrågade företagen anger att föränderligt kundbeteende kommer att påverka deras verksamhet i en betydande omfattning inom den närmsta framtiden.

KPMG har även undersökt e-handelsmarknaden och uppger i rapporten att e-handelstrenden fortsätter. Konsumenter förväntar sig omedelbar service och snabba leveranser, i större utsträckning.

I rapporten skriver KPMG att kundcentrerade företag kan använda sin data för att bättre förstå var de behöver satsa mer, och kan konstruera sin leveranskedja efter vad som passar kunden.

”Sverige är till ytan ett stort land, och dagens kunder prioriterar snabbhet. Det är konsumentföretagen som bäst förstår kundernas köpmönster som kommer kunna planera sin logistik bäst, och därmed nå konsumenter både i landet och utrikes snabbast. Data från jämförbara länder visar att millenials avstår att köpa varor om de inte är nöjda med leveranstiderna”, säger William Gavenas, branschansvarig för handel och konsument på KPMG Sverige, i ett meddelande.

OM UNDERSÖKNINGEN
526 företagsledare med huvudkontor i 31 länder har deltagit i KPMGs undersökning Global Consumer Executive Top of Mind, som genomfördes mars-april 2017. Undersökningspersonerna är företagsledare på internationella företag inom mat-, dryckes- eller konsumtionsvarubranschen, tillverknings- eller detaljhandelsbranschen, med en årsomsättning om minst 4 miljarder kronor.

DO JOBB

Almega Tjänsteföretagen söker förbundsdirektör

Almega Tjänsteföretagen söker en strategisk och engagerad förbundsdirektör som vill leda och utveckla vårt arbete för att stärka tjänstesektorn. Vi samlar en mångfald av branscher...

Dagens opinion söker praktikant inom marknadsföring och media

om oss Dagens Opinion riktar sig till engagerade och intresserade proffs inom opinionsbildning, kommunikation och samhällsförändring. Vår ambition är att utveckla, utmana och underhålla vår...