Ylva Johansson (s):  Jag måste låsa upp det låsta läget

Ylva Johansson (s) har en idé om hur hon ska komma vidare med den tuffa uppgiften att som EU-kommissionär få till ett fungerande system för migration. Men om de möjliga målen för ett sådant system är hon förtegen

Sveriges tänkta EU-kommissionär Ylva Johansson dyker oväntat upp på de politiska reportrarnas möte med Socialdemokraterna i EU i Strasbourg.  Hon kommer de närmaste dagarna att bli grillad av olika utskott.

– Jag är förstås nervös för utfrågningarna men jag ser också fram emot dem. När man är minister och riksdagsledamot kan det vara jobbigt att bli bortröstad. Men det tycker jag är ganska skönt får då vet man att man har mandat när man blir inröstad. Det är klart att det är nervöst med en utfrågning, men det är också den som ger legitimiteten så att jag kan jobba, säger hon.

Hon är nöjd med frågorna som har landat i den socialdemokratiska partigruppens portföljer.

– Det är alla frågor som medborgarna tycker är viktiga, migration, klimat och säkerhet.

Själv har hon som inrikeskommissionär fått den svåra frågan om migration i sin portfölj.

Vad har du för mål med migrationsarbetet?
– Vi måste komma fram till att vi får ett fungerande asylsystem och ett tillräckligt stöd för det så att det blir hållbart. Det hänger nära ihop med att vi kan skydda våra yttre gränser och våra medborgare mot gränsöverskridande kriminalitet, säger Ylva Johansson, och lägger till:

– Hur ska jag göra det? Nu har vi haft ett låst läge i framförallt rådet. Nu gäller det för mig att låsa upp det. Jag kommer att inleda med att träffa bilateralt alla medlemsländerna för att se hur en sådan nystart och väg framåt kan se ut. Sedan kommer jag att peka ut riktningen tydligare,.

Ylva Johansson säger också: ”Det är inte parlamentet som har varit problemet utan rådet. Jag behöver ett bra samarbete med parlamentet och lösa upp rådet.”

Kan man säga något mer, om dina mål, ska det kanske ligga på en svensk nivå?
 – Nej, nej, nej. Det får vi återkomma till.