Tor Krusell är inte så hoppjerkig av sig. Hans karriär lyfte snabbt som kommunikationschef på processortillverkaren Intel när internet lyfte 1993-1996. Sedan två år på SEB och 14 på Skanska. Nu är det dags igen.  Han berättar:

–  Jag hade en dialog med de på Nordstjernan som är ett rätt spännande bolag med en extremt långtgående historia. Det är ägt av en stiftelse och mycket av överskotten går till humaniora och andra forskningsområden, det är spännande med helt andra ägarformer.

Rekryteringen skedde samtidigt som det stod klart att Nordstjernan skulle byta vd från Peter Hofvenstam till Johan Lilliehöök från AP Moller Holding under första kvartalet 2024.

– Jag visste att det skulle komma en ny vd och det gjorde det intressant att veta vad Johan vill göra med bolaget.

Dock är det inte den nya vdn som har valt sin kommunikationschef, något som verkar bekymra Tor Krusell måttligt.

– Det finns en osäkerhet i detta. Men jag kan inte gå och var ängslig. Nordstjernan har levt och utvecklat sig i 130 år. Det lär hända spännande grejer framöver. Det blir mer intressant att ge sig in snarare än saker är uppritade.

Vad ska du uträtta?
– Det får jag se. Det får jag prata med Johan när han börjar. Övergripande är det inte olikt det jag gör på Altor. Där hjälpte jag ägarbolaget, bolagen som ägdes och bolagen som skulle börsintroduceras.

Vad får du för titel?
–  Det har vi inte bestämt. Jag skulle gissa kommunikationschef eller något sådant.

Sedan tidigare jobbar Stefan Stern med public affairs och kommunikation på Nordstjernan.

Frågan är hur Tor Krusell ska relatera till Stefan Stern?
– Bra. Det är väl ett bra svar?  Han har en solid bakgrund i politiken utöver att han jobbat för Investor-sfären. Han har kompetens inom public affairs, som jag inte specifikt har jobbat med själv, och då har han kunnat hjälpa hälsobolag som Attendo, vilket är särskilt intressant.

Elva år på Altor, vad tar du med dig?
– Att den stora exponeringen och risken ofta ligger i bolagen de äger snarare än i ägarbolaget i sig. Därför är det viktigt att finnas som ett stöd för bolagen som ägs. Går de bra blir det lättare för ägarbolaget.

Vad får du för lön?
– Rimligt bra hoppas jag.