Sedan den 19 april har var och varannan tidningssajt rullat ut ”sin egen” valkompass, med den mer villrådigt inställda delen av valmanskåren som målgrupp. I själva verket är valkompassen framtagen av TT Nyhetsbyrån i samarbete med politikjournalisten Christer Isaksson och statsvetaren Tommy Möller från Stockholms universitet.
SVT har dock arbetat fram en egen valkompass, som till skillnad mot valet 2014 (och TTs valkompass) inte har med Feministiskt initiativ bland alternativen inför riksdagsvalet.
Det fick Amanda Mogensen, kommunikationsansvarig på Feministiskt initiativ, att gå i taket. I en debattartikel, publicerad på just SVT Opinion (24/4), beskriver hon beslutet som ”ett hårt slag mot vårt demokratiska arbete och mot den demokratiska processen, då väljarna inte får information om de partier som ställer upp i valet och kan komma sitta i riksdagen efter den 9 september”.
Enligt Eva Landahl, programchef på SVT Nyheter och ansvarig för SVTs planering inför valet, har Feministiskt initiativ exkluderats eftersom partiet saknar mandat i riksdagen. Av samma skäl bjuds inte heller Feministiskt initiativ in till SVTs partiledarutfrågningar eller till slutdebatten.
Att Feministiskt initiativ skulle vara helt exkluderat från SVTs valkompass är dock inte korrekt. Nytt för denna valrörelse är nämligen att Feministiskt initiativ, och partier av betydligt mindre storlek, får chans att presentera sin politik då SVT skapar 290 olika valkompasser med skräddarsydda frågor och svar inför val till landsting och kommuner. Det innebär exempelvis att Feministiskt initiativ får möjlighet att svara på frågor som rör politiken i städer som exempelvis Stockholm, Göteborg, Malmö, Umeå, Uppsala och Norrköping. Sammanlagt medverkar runt 150 partier med mandat i kommun- eller landstingsfullmäktige i SVTs olika lokala kompasser.
Som en följd av den så kallade demokratibestämmelsen, som säger att SVT måste ta avstånd från antidemokratiska, våldsbejakande och/eller rasistiska uttalanden, innebär det nya valkompassgreppet att SVTs omvärldsbevakning ställs på sin spets.
– Vi läser ju igenom allt som publiceras och vi kommer inte släppa igenom eventuella texter som bryter mot lagen, exempelvis i form av hets mot folkgrupp, förtal eller uppvigling, säger Eva Landahl.
Har du tagit beslut om att exkludera något specifikt parti i era valkompasser mot kommun- och landstingsval?
– Nej, vi har ännu inte exkluderat några partier. Det finns två nazister som har kuppat sig in i Ludvika och Borlänge på SD-mandat men de är i praktiken politiska vildar och svarar inte på våra frågor.
I just dessa fall är det i stället representanter för Sverigedemokraterna i kommunerna som får möjlighet att svara på frågorna som ligger till grund för valkompasserna, uppger Eva Landahl.
Oscar Örum
Utvalda kategorier

Rolf van den Brink
DO JOBB
Almega Tjänsteföretagen söker förbundsdirektör
Almega Tjänsteföretagen söker en strategisk och engagerad förbundsdirektör som vill leda och utveckla vårt arbete för att stärka tjänstesektorn. Vi samlar en mångfald av branscher...
Dagens opinion söker praktikant inom marknadsföring och media
om oss Dagens Opinion riktar sig till engagerade och intresserade proffs inom opinionsbildning, kommunikation och samhällsförändring. Vår ambition är att utveckla, utmana och underhålla vår...