Stefan Löfven avgår som partiordförande för Socialdemokraterna och därmed som statsminister för Sverige. Han avgår vid partikongressen i november i Göteborg 3-7 november.

Han berättade om sin av avgång under hans sommartal vid LOs kursgård Runö som inleddes klockan 11:25.

På Facebook skriver Socialdemokraterna:

”I dag blev det platsen där jag meddelade att jag kommer lämna uppdraget som partiordförande för Socialdemokraterna i samband med vår partikongress i november. När en ny partiordförande är vald kommer jag även be om att bli entledigad som statsminister.

Det här är ett beslut som mognat fram under sommaren. Jag har varit partiordförande i snart tio år och sju av dessa har jag också varit statsminister. Det har varit fantastiska år där mitt fokus har varit att göra det bästa för vårt parti, för Sverige och för alla de människor som bor i vårt otroliga land.

Men allting har ett slut och jag vill ge partiet och den som ska efterträda mig de allra bästa förutsättningarna framåt. Det blir också tydligt gentemot medborgarna vem som, över tid, kommer att vara Socialdemokraternas partiordförande och statsministerkandidat. En ny partiordförande kan även ge arbetarrörelsen ytterligare energi inför den kommande valrörelsen.

Sverige befinner sig i ett nytt politiskt läge och jag är övertygad om att nästa års valrörelse kommer handla om hur vi tillsammans tar oss an välfärden, klimatet, jobben och tryggheten.

För att ge den som ska efterträda mig och leda partiet de allra bästa förutsättningarna är höstens kongress ett bra tillfälle att utse en efterträdare till mig.

Nu påbörjas omgående processen i partiet med att få fram min efterträdare. Jag kommer självklart att fortsätta att varje dag arbeta med full kraft för jämlikhet, solidaritet och trygghet tills jag avgår som partiordförande och statsminister”.