Det är Bo Broman som ersätter Aron Emilsson som kulturpolitisk talesperson hos SD. Han är utbildad jurist och har suttit i justitieutskottet, men flyttar nu över till Kulturutskottet.
Bo Broman spelar även fagott och trummor till vardags.

– Jag har spelat i musikkårer i hela mitt liv, ända sedan kulturskolan i Eslöv. Det var så jag blev intresserad av kultur, säger han.

Han har även jobbat som dj och är intresserad av synthmusik, ett intresse han delar med partiledaren Jimmie Åkesson, den ekonomisk-politiska talespersonen Oscar Sjöstedt och partisekreteraren Richard Jomshof. Ännu har de inte spelat ihop.

Vilka frågor kommer du att prioritera?
 – Framförallt är jag förvånad över att det finns så många områden inom kulturutskottet, allt från museer, bibliotek till folkbildning. Jag har alltid varit intresserad av kulturfrågor och arkitektur, som herresäten. Inom området finns scenkonst och public service, det finns jättemycket att ta sig an.

Hur ser du på medier och public service?
– Armlängds avstånd är otroligt viktigt. Medier ska vara fristående. Det ska inte vara som Miljöpartiets (parti)motion att det ska vara 15 minuters klimatnyheter. Medier ska vara oberoende och fristående.

Hur stort ska public service vara?
 – Det ska vara spetsigare, smalare och effektivare. Ibland konkurrerar public service med privata medier. Hos public service ska man hitta andra saker som man inte hittar på annat håll. SVT har till exempel fantastiska dokumentärer.

Vad blir skillnaden med dig som talesperson?
 – I först skedet ingen jättestor förändring. Aron har varit fantastiskt duktig på att utveckla vår kulturpolitik i utskottet. Jag vill sätta mig in i det först innan jag bestämmer mig för en annan inriktning.

Vad konsumerar du själv för kultur?
 – Muséer gillar jag jättemycket, byggnader och även musik. Jag skulle vilja gå på en operaföreställning i Stockholm. Musikaler är också trevligt.

Hur sköter sig kulturministern?
 – Utifrån sitt partis grundsyn sköter hon sig bra. Men de har politiserat kulturen och använder den för att driva opinion. Vi tycker kulturen ska stå på egna ben. Det finns andra finansieringsformer än staten, regionerna och kommunerna. I Danmark finns en modell med olika stiftelser.