Julian Assange besök i Sverige skulle bli en triumf för Piratpartiet. Förra söndagen åt Rick Falkvinge, partiledare och Anna Troberg, vice partiledare för Piratpartiet, middag med Wikileaks-grundaren. De firade att samarbetet hade gått i lås, att Piratpartiet skulle sköta driften av Wikileaks.
Självklart passade samarbetet som en usb-kabel i en laptop för Piratpartiet som har haft svårt att få uppmärksamhet i valrörelsen efter att fildelningsdebatten har klingat ut.
– Ja, det ska jag inte sticka under stol med. Samarbetet ser bra ut för oss, säger Anna Troberg.
En vecka senare har riskerar Piratpartiets pr-kupp att förvandlas till en mardröm efter att Julian Assange anmälts för ofredande, en nyhet som löper digitalt gatlopp över hela världens servrar. Det framgångsrika samarbetet risker i stället att dra ner Piratpartiet i valrörelsen.
– Det är svår att säga hur det påverkar oss. Publiciteten kring samarbetet var väldigt positivt. Anklagelserna mot Assange är väldigt allvarliga, men om det är positivt eller negativ är svårt att säga. Men jag vet att intresset för oss har ökat inte minst från internationella medier.
Assange-härvan har också kopplingar till socialdemokratin. En pressekreterare inom rörelsens kristna organisation Broderskapsrörelsen skötte presskontakterna för Julian Assange och ordnade även ett seminarium i LOs huvudkontor. Samma pressekreterare är även en tongivande feminist och den person som lämnade in polisanmälan mot Julian Assange, enligt en poliskälla.
Via Assange-härvan kopplas Socialdemokraterna och Piratpartiet samman. Något som inte verkar helt bekvämt. Partiet som främjar ett ocensurerat internet har på sin hemsida tagit bort kopplingar mellan den socialdemokratiska pressekreteraren och Julian Assange.
– Borderskaparna bad oss att ta bort informationen. De kunde inte hjälpa alla som såg hennes namn och ville ringa, säger Anna Troberg.
Hon distanserar sig från Socialdemokraterna trots samarbetet kring Julian Assange.
– De (Broderskapsrörelsen) skötte det helt själva. Den enda kontakten vi hade när jag och Rick Falkvinge träffade Julian Assange för att komma överens om detaljerna.
Inom socialdemokratin är det locket på. Ingen i Broderskapsrörelsen som bjöd Julian Assagne till Sverige ville uttala sig om affären.
Peter Weiderud, förbundsordförande för Sveriges Kristna Socialdemokrater hänvisar till Lars G Linder förbundssekreterare och pressansvarig.
– Alla frågor som har med Assange att göra svarar Lars på.
Men du är ordförande?
– Vi har bestämt oss att Lars G Linder förbundssekreterare tar hand om det här.
Lars G Linder går inte att få tag på hela förmiddagen. Ulf Carmerud internationell sekreterare hänvisar till ordföranden och förbundssekreteraren.
– Jag svarar inte på de frågorna.
Inte heller Fredrik Kornebäck presschef för Socialdemokraterna vill kommentera Assangeaffären.
– Jag vädjar till att ni publicister tar hänsyn av privata skäl. Kvinnan är inte anställd av partiet utan av Borderskapsrörelsen..
Har frågan diskuterats i partiet?
– Det vill jag inte kommentera. Det här är Broderskapsrörelsens fråga.
Den socialdemokratiska kopplingen stärks av att pressekreteraren juridiskt företräds av juristen Claes Borgström, Jämo under den socialdemokratiska regeringen och affärspartner med justitieministerkandidaten Thomas Bodström (s) som han driver advokatbyrå med.
Dagens Opinion har sökt pressekreteraren i Broderskapsrörelsen.
Av Rolf van den Brink och Tonchi Percan
Utvalda kategorier

Rolf van den Brink
DO JOBB
Dagens opinion söker praktikant inom marknadsföring och media
om oss Dagens Opinion riktar sig till engagerade och intresserade proffs inom opinionsbildning, kommunikation och samhällsförändring. Vår ambition är att utveckla, utmana och underhålla vår...