Det är i samband med invigningen av det renoverade Husby bibliotek som Stockholm får sin första skrivarverkstad för barn och unga mellan 8 och 18 år. Berättarministeriet kommer att inhysas i en del av de lokaler som tidigare hörde till biblioteket.
 
– Vi vill möjliggöra för fler barn och unga att kunna erövra det svenska språket, stötta skolor i utsatta områden. Vi öppnar ju bara i områden hög arbetslöshet, säger Dilsa Demirbag-Sten, verksamhetsansvarig för Berättarministeriet.
 
Det blir därmed Berättarministeriets andra verkstad i landet. Den första öppnade för två år sedan i Södertälje och har hittills tagit emot över 3 500 barn.
 
– Vi tar emot barn fem dagar i veckan. Det går bra, det är fullbokat och rullar på, säger Dilsa Demirbag-Sten.
 
Verkstäderna kommer att ha två fasta medarbetare var samt minst fyra volontären om dagen, enligt Dilsa Demirbag-Sten, beroende på program.
 
– Vi är redan fullbokade i Järva, barnen vill komma hit och skriva. Så vi behöver alltid fler volontärer som har tid att sitta med barnen, det är nyckeln till vår framgång, säger hon.
 
Berättarministeriet är ett samverkansprojekt mellan näringslivet, kommuner och den ideella sektorn. Finansiärerna är bland andra Robert Weil, Sven och Catarina Hagströmer, Scandinavian Steels Kent Löwenberg samt Brummers Per Josefsson.
 
På pressträffen medverkar också det moderata ytterstadsborgarrådet Joakim Larsson samt skolborgarrådet Lotta Edholm (fp) och kultur- och fastighetsborgarrådet Madeleine Sjöstedt (fp), som ska berätta om stadens satsningar på området.
 
Berättarministeriets pr-byrå är Kreab.