– Vi har börjat kommunicera i sociala medier med kommentarer. Sedan ska vi titta på programmet ikväll och kommentera vad som sägs där, säger Majblommans generalsekreterare Lena Holm.
 
Majblomman är en av de organisationer som använt sig av begreppet barnfattigdom, ett begrepp som länge varit föremål för debatt och kritik.
 
Ikväll sänder SVTs Uppdrag Granskning ett program om hur organisationen, tillsammans med Rädda Barnen och Bris, överdrivit barnfattigdomen i landet.
 
Lena Holm har själv inte sett programmet i förväg men har under dagen kommenterat vissa inslag som hittills visats. Bland annat tycker hon att Uppdrag Granskning inte varit tydliga i exakt vad de har granskat, något hon skriver om på Majblommans blogg.
 
– När vi först hörde talas om att Uppdrag Granskning skulle göra ett reportage om barnfattigdom så trodde vi att det skulle handla om barnet. Men det visade sig vara frivilliga organisationer som man ville granska, som de anser blåser upp siffror för egen vinning. Men jag måste se programmet innan jag kommenterar.
 
Varför gör ni det i sociala medier?
– Eftersom Uppdrag Granskning sänds i tv och vi inte har möjlighet att kommentera det på något sätt, så får vi göra det i de medier där det finns möjlighet för oss att kommentera.
 
Vad tror du att ni får för reaktioner efter detta?
– Hos våra medlemmar finns det en enorm upprördhet över att man kanske inte lyfter fram barnen. Men vi vet inte. Vi får titta på programmet. Jag tror bådas röster kommer komma fram, men det ska bli intressant att följa det.
 
Förutom bloggen finns Majblomman på Twitter och Facebook, där två av organisationens sju anställda kommer finnas ikväll för att kommentera och svara på frågor.
 
Rädda Barnen har under dagen lagt ut en kommentar på sin sajt, där de ger sin bild. Bris meddelade dock i en intervju med Uppdrag Granskning att de nu ska överge begreppet.