Svenskt Näringsliv lanserar ersättaren till nyhetstjänsterna Fplus samt Arbetsmarknadsnytt.

I morgon sjösätter Svenskt Näringsliv delar av nyhetstjänsten Tidningen Näringslivet med flera tunga kolumnister. Om en vecka stängs därmed Fplus och Arbetsmarknadsnytt. Den 28 april är det tänkt att alla läsare från Arbetsmarknadsnytt och Fplus ska föras över till Tidningen Näringslivet. Då ska även Fplus app ställas om till en app för Tidningen Näringslivet. Fplus har runt 150 000 gratisprenumeranter och 10 000  användare av appen. Arbetsmarknadsnytt har runt 10 000 gratisprenumeranter.

Tidningen Näringslivets nyhetsbrev kommer ut fem dagar per vecka.

– Vi vill vara en tjänst för alla som är näringslivsintresserade. Skillnaden mot Fplus är att den var en bredare tjänst som även hade ett flöde av allmänna nyheter och politiknyheter.  Tidningen Näringslivet blir en mer företagsnära tjänst. Vi kommer att skriva mycket om arbetsmarknad, ekonomi, näringsliv och företagande men vi kommer inta att bevaka börsen eller följa företagsaffärer, säger Anna Dalqvist, chefredaktör och ansvarig utgivare för Tidningen Näringslivet.

Vilka blir era huvudområden?

–Det blir så klart mycket arbetsmarknad och näringslivspolitik, alla sakfrågor som berör företag och entreprenörer som vill driva och utveckla verksamheter i Sverige. Andra viktiga bevakningsområden är skatter, hållbarhet, energi, företagsklimat och internationella frågor som frihandel och EU:s utveckling.

Vem är den typiska läsaren?

– En företagare eller någon som är näringslivsföreträdare. Vi vänder oss naturligtvis delvis till Svenskt Näringslivs medlemsföretag, men även opinionsbildare och näringslivsintresserade.

Redaktionen ligger parallellt med kommunikationsavdelningen inom Svenskt Näringsliv och Anna Dalqvist rapporterar till Svenskt Näringslivs kommunikationsdirektör Johan Jakobsson.

Antal medarbetare på redaktionen blir oförändrat. Det innebär att 12 journalister jobba på redaktionen. Till det kommer chefredaktör Anna Dalqvist.

– Och vi kommer fortsatt att jobba i treskift med en redaktionell bemanning från klockan 7 till 23, så att vi kan få med sena nyheter.

Fplus nyhetschef Daniel Mellwing behåller sin titel i den nya organisationen. Deskchef är fortsatt Jacob Stenberg medan Maja Cronstedt är fortsatt marknadsansvarig.

För sitt innehåll kommer Tidningen Näringslivet även att anlita TT, men inte längre Omni.

Utöver det ska flera nya kolumnister kopplas till tidningen, bland annat den förra Timbrochefen Karin Svanborg-Sjövall, Svenskt Näringslivs förra vice vd Janerik Larsson, den tidigare DN-krönikören Johan Schuck samt Eva Cooper, regionchef för Gävleborg, Värmland, Örebro län och Dalarna för Företagarna.