Med rösterna 348–274 röstade EU-parlamentet för förslagen om skärpt upphovsrätt.

Socialdemokraterna röstade för medan Centerpartiet och Miljöpartiet röstade emot.

”Detta beslut riskerar att undergräva både det fria ordet på nätet och öppen tillgång till information. Detta är inte en bra dag för de som vill se ett fritt och öppet internet”, anser Miljöpartiets EU-parlamentariker Jakop Dalunde.

Det är artikel 11 och 13 som har väckt mest diskussioner. Artikel 11 ger utgivare rätt till ersättning om deras artiklar länkas. Artikel 13 ska skydda upphovsmäns rättigheter till sina verk med hjälp av uppladdningsfilter.

”Det här är en mörk dag för internet. Det är ett dåligt beslut för det öppna internet där vi kan dela information med varandra. Det är ett dåligt beslut för jobben och det är ett dåligt beslut för innovation i den digitala världen. De som röstat för artikel 11 och 13 har gjort sig själva till nyttiga idioter för de stora mediebolagen”, anser Centerpartiets EU-parlamentariker Fredrick Federley.

Han målar vidare på konsekvenserna av beslutet:

”Jag förespråkar en stark upphovsrätt. Det är viktigt att de som skapar innehåll och kultur får rättvist betalt för sin produkt.  Men den så kallade länkskatten och uppladdningsfiltret kommer sakta ned hela internet. Detta gör internet till kabel-tv.”