UPPDATERAD. Diskussionen kring huruvida SVTs klimatreporter Erika Bjerström är en klimataktivist eller ej går het efter hennes i inslag i Aktuellt om klimatskepticism den 14 september. Nu riskerar SVT en ny förtroendediskussion när en redaktör tidigare dömd för miljöaktivism agerar redaktör för kanalens stora granskning av skogen och skogsindustrin.

Natt till söndag lägger SVT ut de första två avsnitten av sju av ”Slaget om skogen” på SVT Play. De sänds även i Vetenskapens värld på SVT2 i tre av snitt med start på måndag klockan 20. I ”Slaget om skogen” granskar SVT hur skogen ”egentligen mår”, skogens roll för klimatet, vad ska ”framtidens svenska skogar ska användas till”. Programmen har tagits fram av SVTs vetenskapsredaktion.

– Framförallt är det forskningen som vi har koncentrerat oss på. Vi belyser ämnet från många olika håll, säger Anna Schytt, chef för Vetenskapsredaktionen på SVT.

Skogen är just nu en het politisk fråga där olika intressen drar åt olika håll. Många lobbyister och påverkare driver på för sina idéer hur skogen ska användas i industrin, för klimatet och som rekreation. SVTs granskning kommer således lägligt, men själva sakfrågan kan komma att skymmas av att redaktören för programmet, Linus Brohult, är en dömd före detta miljöaktivist.  Ett faktum som kan användas av olika intressen i sociala medier.

Han dömdes till fängelse vid Stockholms tingsrätt i början av 2000-talet för ”grov uppvigling”.  Linus Brohult var talesman för organisationen Socialekologisk aktion, som i sin tidning Ekologisten, berättade om hur man genomför olagliga aktioner. Under en period avlyssnades han av Säpo. Tingsrättens dom underkändes av hovrätten och ändrades till samhällstjänst och böter.

Hur har ni tänkt kring att använda Linus Brohult som redaktör för granskningen av skogen?
 – För mig är han självklar att använda som redaktör för en så här stor satsning. Han har varit redaktör på Vetenskapsredaktionen i tio år. Dessförinnan var han redaktör och chefredaktör på andra medier, säger Anna Schytt.

Hon kommenterar även Linus Brohults bakgrund som miljöaktivist.

– Han har ett förflutet i miljörörelsen och var mycket engagerad i frågan. Men de senaste 20 åren har han jobbat som journalist och har den kompetens som behövs.

Han har ändå dömts för sin aktivism?
 – Jag anställde honom för tio år sedan. Då låg det som skett tio år tillbaka i tiden. Jag anställde honom för hans kompetens och kunskap som redaktör. Nu har det gått tio år till och han har visat sig vara en väldigt duktig vetenskapsjournalist.

Är han fortfarande engagerad i någon rörelse eller aktivism?
 – Nej. Då skulle han inte ha gjort programmen. Vi är noga med det att journalister inte har någon politisk hemvist eller företräder någon organisation.

Finns det risk att programmet tappar i trovärdighet när en dömd före detta miljöaktivist står som redaktör för det?
 – Det tror jag inte. Det finns ett stort intresse för att vi ska visa serien. Efter att ha sett allt, från början till slut, ser jag att vi har kommit långt i att flytta fram kunskapen om skogen. Det kommer inte att råda någon tvekan om att innehållet överskuggar vad vår redaktör gjorde för 20 år sedan.

Ni hade kunnat använda en annan redaktör för att undvika risken att diskussionen kommer att handla om hans bakgrund snarare än förhållandena i och kring skogen?
 – När vi lägger så stor vikt vid att göra program om skogen, vill jag inte ha någon annan än den bästa redaktören i rummet. Sedan får reportrarna göra sina jobb. Det har inte funnits skäl att byta ut honom. Vi behöver folk med mycket kunskap i frågan.

Nu diskuteras ju i alla fall i sociala medier om Erika Bjerström är en klimataktivist eller ej. Nu riskerar ni en liknande diskussion. Hur ser du på det?
 – SVT har ögonen på sig. Det är snart val och det är klart att många vill angripa public service. Det märker vi. Men vi kan inte rygga för kontroversiella frågor som klimatförnekelse och skogen. Det finns ett stort intresse för dessa frågor. Vi vet att vi har ögonen på oss och det är helt i sin ordning. Men vi får inte backa från viktiga frågor.

 

Artikeln har ändrats sedan första publiceringen. red.