– Ungdomarna gillar inte den skattehöjning som vänsterpartierna förespråkar. Vi gör det enkelt för dem att välja.
Enligt Magnus Andersson har en vänstervåg bland ungdomarna slagit om, och allt fler röstar på alliansen. Över förväntan, beskriver han det som. Om CUF har att tacka den småkaxiga kampanjen ”Arbetslösheten är ett jävla skämt” för den eventuella medvinden är däremot oklart. Kampanjen, i vilken så kallade ”fula” ord används flitigt, har fått andra ungdomsförbund att höja på ögonbrynen och bland annat IF Metall har svarat med en motkampanj.

– Det var ju inte direkt något som förvånade oss, säger Magnus Andersson. Vi jobbar stenhårt mot ungdomsarbetslösheten och att vi måste göra något åt Las. Det är den allra viktigaste frågan i det här valet.

Hur skiljer sig er politik från moderpartiets?

– Frågan om jobb är den viktigaste frågan för oss båda, men vi är mer radikala och har utrymme att vrida till våra formuleringar ett extra varv. Genom att använd andra typer av ord, som exempelvis ”skrota” istället för ”skära ned på”. Vi vågar vara fräcka!

Lyckas ni nå fram till de unga med den approachen?

– Ja, det tycker jag. När vi är ute och kampanjar i skolor märks det att ungdomarna fattar att man faktiskt måste sänka ingångslönerna för att skapa jobb.

Under valrörelsen är Magnus Andersson nästan aldrig på kansliet. Han försöker vara ute i skolan och kampanja så gott han kan, men även i sociala medier. Som en del av ”Arbetslösheten är ett jävla skämt” upprättade CUF arbetsförmedlingen Cirkusen.com, där unga själva kan videoinspela sina arbetsansökningar. Frågorna om jobb och bostadssituationen, är i stort de enda frågorna som ungdomsförbundet driver.

– Vi håller en tydlig linje. Det är särskilt viktigt i år, när vi har rekordmånga förstagångsväljare.
Kanske är det kampen om alla ännu ofärgade ungdomar som är anledningen till det, som Magnus Andersson beskriver, hårdare politiska klimatet. Tonläget har blivit hårdare, anser han, som under morgonen replikerat på en debattartikel i Göterborgsposten, skriven av SSUs Jytte Guteland. Enligt Magnus Andersson, en artikel som far med osanning, vilket upprör.

– Det är inte okej att ljuga om andras partiers politik, säger han.

Men hur lätt är det att tas på allvar som ungdomsförbund?

– Inte alltid så lätt som man vill att det ska vara, men vår kampanj har väckt enorm uppmärksamhet, vilket har lett till många insändare. Visst har flera av dem varit oseriösa, men det får man räkna med när man gör kampanjer av den här kalibern, säger Magnus Andersson.

Han fortsätter:

– Man måste göra något och inte bara prata om visioner, som vänstern gör.