Det var i juni 2010 som den Internationella åklagarkammaren i Stockholm meddelade att man inlett en förundersökning om brott mot den internationella humanitära rätten i Sudan mellan åren 1997 och 2003.
 
Utredningen bygger på en rapport från European Coalition on Oil in Sudan, ECOS, som visar att över 10 000 människor dödades när befolkningen tvångsförflyttades för att bland annat Lundin Petroleum, som anklagats att indirekt hjälpt regimen, ska kunna utvinna olja.
 
Under åren 2000-2003 satt utrikesminister Carl Bildt (m) i styrelsen för bolaget, något som gör ärendet mer känsligt.
 
Enligt kammaråklagare Magnus Elving finns det anledning att tro att det kan finnas en ”svensk anknytning” till brotten.
 
Men utredningen har samtidigt omgärdats av stort hemlighetsmakeri och åklagaren har exempelvis inte ens velat kommentera varken personer eller företag.
 
I höstas inleddes förhör. Hur många som hittills förhörts kan Magnus Elving inte berätta, då ”det är rätt många”. Inte heller kan han säga hur många som kommer att höras.
– Många förhör alstrar dessutom nya namn, säger han.
 
Magnus Elving hänvisar till ett pressmeddelande som skickades ut i samband med Lundins årsstämma, där de bland annat förklarar hur utredningen ser ut.
 
I pressmeddelandet säger åklagaren att han på grund av sekretess inte kan ge detaljer ”om vare sig utredningsresultat, inhämtad dokumentation, personer som är hörda, personer som ska höras eller vilken grad av misstanke som nu gäller”. Dessutom förklarar Magnus Elving att utredningen får ta den tid som den tar.
 
När tror du att ni är klara?
– Omöjligt att säga. Tittar du på den Internationella brottsmålsdomstolen i Haag så startade de upp sin verksamhet 2002 och inledde ganska snart därefter ett ärende i Kongo. Det blev åtal i år. Det är inga småsaker utan det är komplexa frågor. Det kräver tid, noggranna analyser och sådant tar tyvärr lång tid.