Veckans Brief listar de 100 tyngsta opinionsbildarna inom arbetsmarknad.

Listan skapades efter många samtal med de personer som bäst kan bedöma vilka som borde var med på listan. Rankingen gjorde genom att väga samman faktorerna räckvidd, förmåga, representantskap samt dagsform. Inga politiker är med på listan.

Arbetsmarknaden har genomgått stora förändringar det senaste året med avtalsrörelse, Las-förhandlingar och corona-pandemin. Flera stora aktörer har fått ny ledning.  LO har försvagats efter att Kommunal och IF Metall har valt att gå en egen väg när det gäller Las-frågan.

En del aktörer har kunnat spela korten bättre än andra under corona-pandemin.

Svenskt Näringsliv och dess vd Jan-Olof Jacke har haft tryck i opinionsbildningen när det gäller att slåss för företagens överlevnad. Han toppar listan.

Martin Linder, förbundsordförande Unionen, har sett en kraftfull tillväxt på medlemssidan och har varit en central person i Las-förhandlingarna med arbetsgivarsidan.

Kommunals förbundsordförande Tobias Baudin har skickligt använt pandemin till att flytta fram medlemmarnas positioner. Medan de fackliga centralorganisationerna på tjänstemannasidan Saco och TCO har fått lite skugga för sina kärnfrågor.

Detta är den första av fem listor inom de viktigaste delarna av samhällsförändring och opinionsbildning. Med hjälp av analysföretaget Bumblewing kommer vi att följa de listade opinionsbildarna i sociala medier.

Har du synpunkter på listan? Eller missade vi någon? Hör av dig:

red@dagensopinion.se