Medieanalysföretaget Retriever jobbar för fullt med att bygga en helt ny tjänst för bevakning av sociala medier. Projektet har arbetsnamnet Listen.
 – Sedan 2010 har vi haft en för sociala medier då det var nytt att mäta. Då var det ett komplement till vår stora mediebevakningstjänst. Men tiderna förändras, våra kunder har fått helt andra behov och då har vi valt att börja från noll. Redan från början har vi haft kunderna med oss. Under hela vägen frågar vi kunderna om vad de tycker är bra och relevant, säger Johanna Strande, produktchef.

Vilka frågeställningar har kunderna när ni utvecklar?
 – Det handlar om vilka data man får och hur enkelt det är att hantera appen. Vissa personer vill ha övergripande information medan andra vill har detaljerad information på djupet.

Vad vill ni uppnå?
 – En konkurrenskraft produkt som kunderna gillar att använda. Det handlar inte bara om att förstå och lyssna av sociala medier utan också att skapa insikter. För alla företag och organisationer finns normer för vad som är bra och dåligt. Alla vill veta hur de själva presterar, vilka som lyckas bättre och sämre.

Retriever använder de källor som finns att tillgå: Facebook, Youtube, Instagram, Twitter och Tiktok samt en del bildsajter som Pinterest.
Linkedin och Snapchat går idag inte att komma åt. Från källorna tankar Retriever hem rådata från inlägg men även kommentarer.

– En stor del av framgången ligger i att hitta rätt saker att mäta i rådatan.

De stora sociala medier-jättarna bjuder inte/får inte bjuda på mycket demografiska variabler.

– Men vi kan segmentera fram målgrupper beroende på vad folk skriver i sina inlägg och i bilderna de lägger ut. Då kan vi få en bild av hur gammal personen är och typ av intressen.

Retriever ska också kunna mäta sentimenten positiv-negativ.

– Våra algoritmer tittar på alla poster för att se vilken ton ett företags kunder har. Det är bra om ett företag behöver agera på innehåll.

Artificiell intelligens (ai) kommer att vara en viktig komponent i Retrievers nya tjänst.

Retriever nya tjänst ska konkurrera med Falcon, Meltwater och Notified.

Hur ska ni klara konkurrenterna?
 – Genom att lyssna på kunderna. Jag tjatar mycket om det.

Tjänsten ska ligga i molnet och GDPR-säkras och kunna köpas i paket med Retrievers mediebevakningssystem eller standalone.

När ska tjänsten vara klar?
 – Det är ju en interaktiv process, men vi ska ha en basprodukt Q1 2022.

Retriever utvecklar med egna krafter och har både ux och ai internt.

Det låter som ett stort och utmanande projekt?
 – Det är fantastiskt roligt.