JOBBA EFFEKTIVT. Karin Bäcklund, digital kommunikationsstrateg och grundare av Not Just Cake berättar hur man effektivt knyter nya kontakter inom digital kommunikation.
– Genom att dela intressant och relevant innehåll i sociala kanaler kommer man automatiskt i kontakt med fler personer och lockar till sig fler följare. Genom att prata om digital kommunikation kommer du således att attrahera människor som är intresserade av det, säger Karin Bäcklund och fortsätter:

–  Om man inte har tid att lägga på att skapa innehåll så går det också bra att interagera på andras innehåll och på så sätt skapa kontakt med personer du är intresserad av att skapa kontakt med lära känna.

Om man föredrar att bygga nätverk genom fysiska möten behöver man komma ut och träffa folk genom att gå på seminarier eller andra typer av event inom digital kommunikation, påpekar hon.

– Oavsett om det är digital nätverkande eller IRL (i verkliga livet) så gäller det såklart att vara trevlig och att visa ett intresse för personen man vill skapa kontakt med, men det är också viktigt att inte enbart ta utan också ge, det vill säga inte enbart be om tjänster eller hjälp utan även bjuda till lite själv.

Hur ska man tänka kring digitala och fysiska möten?
– Det är nog inte en generationsfråga, utan kanske snarare en personlighetsfråga hur man föredrar att ta kontakt och träffa nya människor. Det är såklart enklare för många att ta en första kontakt digitalt, det är både lätt att hitta och få tag på personer digitalt och det krävs inte något större ansträngning att skicka i väg ett meddelande i någon kanal.

 Samtidigt är det enklare att bli ignorerad digitalt, säger Karin Bäcklund.

– Det är lätt hänt att meddelandet försvinner i en mängd av andra meddelanden mottagaren kanske får till exempel.

– Träffar man någon analogt är det smart att skapa kontakt även digitalt så att man kan fortsätta att bygga relationen och hålla kontakt digitalt framåt.

Vilka typer av evenemang, platser eller kanaler bör man finnas på för att bredda sitt personliga nätverk inom digital kommunikation?
– Jag har lärt känna många personer digitalt, framför allt många som jobbar med digital kommunikation. Vi är ett stort gäng som lärde känna varandra digitalt när Twitter blev populärt i Sverige, som jag fortfarande är kompis med och till och med jobbar tillsammans med. Förr var ju kanalen formerly known as Twitter en väldigt bra nätverkskanal, men jag skulle säga att alla sociala kanaler funkar ganska bra att skapa kontakt i om man inte är för säljig, vilket jag tyvärr tycker att Linkedin har blivit nu.

Karin Bäcklund fortsätter:

– Det finns mängder av konferenser och andra typer av event som är bra att nätverka på, både stora som till exempel Internetdagarna, Webbdagarna eller Internet i Fokus och en massa mindre gratis företagsevent som man kan snappa upp genom att följa personer som jobbar inom digital kommunikation. Det finns nätverk som anordnar träffar och event som ofta är öppna för alla att gå med i.

För snart 15 år sedan startade Karin Bäcklund tillsammans med branschkollegan Fritjof Andersson nätverket Über Social Afterwork för alla som jobbade med sociala medier.

– Vi planerar för en reunion nu under hösten där alla som är intresserade av digital kommunikation är hjärtligt välkomna.

Att hänga på co-workingkontor, andra fysiska jobbhubbar eller caféer där många jobbar ifrån är också ett sätt att komma i kontakt med relevanta personer, enligt Karin Bäcklund.

– Jag tycker det är ganska enkelt att snappa upp populära jobbplatser i olika städer genom sociala medier.

Vilka vanliga misstag görs och hur undviker man dessa?
– Det är väldigt vanligt idag att man skapar kontakt i sociala medier för att sälja och det uppskattar jag inte alls, så jag skulle säga att man inte ska vara för säljig och be inte heller be om tjänster direkt. Bjud till lite själv om du vill lära känna någon. Jag kommer att bli intresserad av det du säljer om det är relevant för mig.

– En annan sak jag verkligen avskyr är när personer som själva skapar kontakt digitalt sedan ber mig att berätta om mig själv. Varför skulle jag vilja lägga tid på det om du inte har lagt tid på att ta reda på vem jag är? Personligen uppskattar jag faktiskt inte det heller klyschiga frågor av typen ’berätta något om dig som ingen vet’ eller ’vem är du egentligen’ heller i jobbsammanhang, men det kanske är jag som är för introvert för det.

– Ett sätt att undvika att vara för pushig är att lyssna och spegla den man vill skapa kontakt med.

För Karin Bäcklund har den bästa platsen att knyta nya kontakter på varit digitalt i olika sociala kanaler.

– Både för att hitta och knyta kontakter och för att upprätthålla och stärka relationer över tid. Alla har tid att skriva några rader men kanske inte alltid att ses IRL. Men jag har också strategiskt placerat mig i sammanhang med andra som jobbar med digital kommunikation, gått själv på seminarium och event, gått på nätverksträffar utan att känna någon, och att starta ett eget nätverk var inte heller så dumt.

Karin Bäcklunds fem snabba tips på hur man breddar sitt nätverk
– Skapa relevant digitalt innehåll som intresserar personer du vill nå.

– Interagera med andras innehåll i sociala medier.

– Kontakta personer du vill knyta kontakt med (utan att vara säljig).

–Våga gå på nätverksträffar och seminarier själv även om du är blyg, och våga säg hej till personer du vill lära känna.

– Se till att connecta med personer du möter fysiskt i digitala kanaler så att ni enkelt kan hålla kontakten och fördjupa relationen.

Alex Mörén
alex@dagensopinion.se