Män och näringsliv och ägarinflytande visar sig vara viktiga faktorer när Veckans Brief listar de 100 viktigaste agendasättarna inom klimat och hållbarhet.
Att Sverige är på gång inom klimat och hållbarhet är uppenbart. Det är svårt att kapa ner listan till endast 100 namn. Liksom Veckans Briefs andra listningar över agendasättare finns inga politiker med på listan. Och som tidigare har kriterierna räckvidd (möjlighet att nå ut),               förmåga (tyngd och djup och inflytande) dagsform (grad av aktualitet) legat till grund för rankingen.

Något förvånande domineras toppskiktet av män, kanske för att området är ett av de absolut hetaste just nu och därför lockande för män med position. Ett exempel kan vara Scanias vd som kliver över till H2 Green steel.

Andra hamnar högt för att de har potential att göra saker på området genom ägande, som Marcus Wallenberg på plats fyra. Då väger även giganter som nationalaktivisten Greta Thunberg något lättare. Hon går in som första kvinna på plats elva. Utan tvekan har hon räckvidden. Men hon saknar direkt inflytande.

Toppar listan gör Johan Rockström, chef för Potsdam Institute for Climate Impact Research och numera även medlem i Netflix hållbarhetsgrupp. Han är en person som har allas öron, plus tillgång till organisatorisk kraft.

Peter Carlsson, vd för Northvolt, är helt central i Europas omställning till klimatvänliga transporter.

Svante Axelsson, på plats tre, driver det världsledande initiativet Fossilfritt Sverige med en enorm kraft och pressar bransch efter bransch genom klimatnålsögat.

Intressant nog platsar inte någon fackförening på listan.