Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudins utspel om att Ulf Kristersson ska sälja sin sommarstuga eftersom M-ledaren äger den tillsammans med en lobbyist, togs emot med lätt förfäran och suck om ”populism” av kommunikationsproffs inom arbetarrörelsen. Å andra sidan var det ett välkommet försök att skapa en Almedalssnackis, något som veckans annars är nästan kliniskt rensad på. Nu räckte det inte med att mejla ut några rader, Almedalen kräver mer än så för att utspel ska lyfta. Nästa gång kanske Tobias Baudin ska överväga att bygga en kopia av Ulf Kristerssons stuga i Almedalsparken eller något liknande för att få fart på snacket.

Region Gotland kortade först Almedalsveckan, sedan flyttades regionen fram den en vecka med startdag tisdag i stället för söndag. Allt för att undvika gnäll från besökare som vill åka hem och fira semester, alternativt för att göra det lokala näringslivet nöjt.
Regionen är också fiffig när det gäller ackreditering journalister. Förr om åren fick journalisterna en plastbricka som visade att de var ackrediterade. Det blev på så vis tydligt för alla vem som var journalist. Nu kör regionen ett system där endast får användas i pressrummet, där denm som minst behövs, alla är typ journalister där. Däremot får inte plastbrickorna användas på stan. Då ska i stället journalisterna visa att de är ackrediterade med hjälp av ett intyg i mobilen. Nu är det totalt otydligt vem som är en journalist eller ej, vilket ändå borde spela en viss roll. Själv blev jag nästan handgripligen utslängd ur Miljöpartiets presstält.

Det saknas friktion och konflikt hittills under denna Almedalsvecka. Något bråkigt blev det dock när flera nischtidningar som Flamman, Syre och Aktuellt i Politiken diskuterade regeringens proposition om presstöd. En del av förslaget innebär att lokala tidningar gynnas. De andra småtidningarna känner att de riskerar att tappa sitt stöd. Dock var utredningen beställd av den förra S-ledda regeringens kulturminister Amanda Lind (mp). Generöst nog anlitade hon Mats Svegfors, som knappast är känd för sina rödgröna åsikter. Hans utgångspunkt är att tidningar inte ska ha något statligt stöd alls, vilket han också obevekligt framförde under paneldebatten. För en gång skulle en paneldebatt där inte den ena talaren efter den andra instämde i den förra talaren.