I helgen brakade 5G-slaget loss i Sverige, nåja i alla fall i storstäderna där Tele2 på klassiskt utmanarmanér lanserade sitt nät på söndag framför näsan på den statligt dominerade konkurrenten Telia. Vad som inte framkom i Tele2s kuppartade lansering är att operatören använder sig till del av den kinesiska telekomtillverkaren Huaweis teknik. Detta är både spektakulärt och inte så. Tele2 har helt enkelt uppdaterat tidigare levererad teknik från 4G till 5G. Så även 4G har rullat på Huaweis teknik. Men spektakulärt är det för att Tele2 tajmar sin lansering med nyheten om att Storbritannien har för avsikt att lyfta ut Huawei från sina nät och USA tar till ännu hårdare tag för att stänga ute den kinesiska telekomleverantörer som anses ha för nära kopplingar till den kinesiska staten. Och detta samtidigt som 5G är systemet som ska driva känsliga system för till exempel självkörande bilar, realtidssystem för försvar och säkerhet och liknande.
Telia slog i sin lansering ett slag för sin leverantör av 5G-utrustning, svenska Ericsson. Tele2 höll tyst om sina leverantörer. Telia hade ordnat så att digitaliseringsminister Anders Ygeman (s) deltog på 5G-lanseringen under måndag förmiddag. Han fick då svara på frågan om hur han ser på Huawei som 5G-leverantör och svaret fick stor uppmärksamhet:
”Operatörerna måste kunna visa att de är säkra och pålitliga”, sade han till TT.
Han hänvisade till att Sverige har en sträng lagstiftning på området och i övrigt såg han inga problem med Huawei.
Regeringen låter Folkhälsomyndigheten ta stort ansvar för hanteringen av kinesiskt corona-virus. Och regeringen låter alltså operatörerna ta ett stort ansvar för säkerheten mot kinesiskt spionage. Denna svenska maktförvaltningsmodell är knappast huvudanledningen till att Anders Ygeman och regeringen ligger lågt vad gäller retoriken kring Huawei. Det finns fler skäl.
Ett är att Huawei är en hyfsat stor arbetsgivare i Sverige med en omsättning på runt 5 miljarder kronor och en personalstyrka på runt 300 personer.
Ett annat skäl är att Ericsson historiskt har varit en storleverantör av telekomutrustning till Kina med många installerade system som den svenska telekomjätten tjänar pengar på i form av service. Ericsson är också med och slåss om miljard-leveranser av 5G till Kina. Då kan det ju vara så att Sverige får stå ut med en viss grad av kinesisk informations-konfucianism, precis som vi får räkna med en del import av salafism för att få göra affärer med Saudiarabien.
Sedan gäller det att skilja olika tillämpningar av 5G åt. I Tele2s och Tres fall används Huawei till att driva konsumentnät. När 5G ska användas till att driva industriella vertikaler, som tillverkningsindustrin, bank & finans eller självstyrande bilar, då är det frågan om andra tillämpningsområden och andra krav på informationssäkerhet och vem som ska få leverera den typen av teknik i Sverige är ännu en obesvarad fråga.
Rolf van den Brink, ansvarig utgivare, Dagens Opinion
Rolf van den Brink
DO JOBB
Inga lediga jobbannonser.
Mest läst
- SvD-reporter bakom Nyamko Sabuni-scoop är sambo med…
- Arabiska partiet vill sno väljare från S och SD
- Boken som hotar storbolaget inför analysträffen – vd…
- TU rasar över Richard Jomhofs angrepp på Anders Lindberg
- Hela redaktionen stormar på Cissi Wallins sajt Gardet
- Morgan Johanssons x-sambo kandiderar för SD
- Leif Östling startar skattekommission: Vad fan får…
- Presschefen slutar på TV4 efter två månader
- Dieselgate: Fullt med soppa i Sundsvall – men…
- Bulletin byter vd