Vid valet 2022 kommer sannolikt väljarnas traditionella manér när det gäller att taktikrösta att förändras, skriver Dagens Opinions Rolf van den Brink.

”Stödröstning” är ett svenskt fenomen som ibland känns lika givet och inrotat som Midsommar, Janssons till jul, klämdag eller Nils Holgersson eller kanske Snabba cash. Inom blocken röstar man fram partiet som riskerar att åka under riksdagsspärren så att inte 14 värdefulla mandat går förlorade. Liberalerna och Kristdemokraterna är två partier som brukar stödröstas in i den borgerliga gemenskapen. Väljare som vi ha mer grön profil på ett röd-grönt block kanske överväger stödröster på Miljöpartiet.

Till valet 2022 kan stödröst-traditionen förnyas eller rentav revolutioneras. Flera faktorer tyder på det.

* Liberalerna ligger så långt under riksdagsspärren på 4 procent att det kan anses som bortom räddning via stödröstning. Dessutom har Liberalerna tappat väljare över blockgränsen till Centerpartiet, som ju inte tänker sig ingå i ett borgerligt block så länge SD finns med i bilden.

* Partiledare Ebba Busch kommer att ha med sig rättsprocesser in i valrörelsen så att även så att även Kristdemokraterna behöver stödröster. De får väljare som vill ha ett regeringsskifte två partier som behöver stödröster.

* Men kanske mest omvälvande blir det om Sverigedemokraterna rycker fram i opinionsmätningarna, samtidigt som KD och L försvagas. Då kommer de borgerliga väljarna att behöva fundera på hur stor tyngd SD ska kunna ha i en diskussion om regeringsbildning, eller mer koncist: är det Ulf Kristersson (m) eller Jimmie Åkesson (sd) som är statsministerkandidaten? Då kanske stödröstarna lägger sin röst på Ulf Kristersson snarare än på KD och L för att slippa Jimmie Åkesson i statsministerdiskussionerna.

* Inom det rödgröna blocket råder fullt sjöslag mellan Nooshi Dadgogstar (v) och Annie Lööf om platsen som landets fjärde största parti och det parti som har mest inflytande i bildningen av röd-grönt regeringsalternativ. Frågan är hur stödröstarna tänker här? Kanske blir det en stödröst på Miljöpartiet.

Rolf van den Brink, ansvarig utgivare, Dagens Opinion