Under julhelgen kanske Sveriges statsminister Stefan Löfvén har pysslat med att lägga pusselbitarna i den förestående regeringsombildningen.
Det finns två anledningar för Stefan Löfven att bilda om regeringen. Dels är det helt nödvändigt eftersom vice statsminister och klimatminister Isabella Lövin (mp) lämnar politiken liksom Peter Eriksson (mp), minister för internationellt utvecklingssamarbete. Alltså två tomma stolar att fylla.
Utöver det behöver Stefan Löfven fundera över teamet som ska bära och helst lyfta partiet till valrörelsen 2022. Valrörelsen 2018 var det tänkt att finansminister Magdalena Andersson, försvarsminister Peter Hultqvist och utrikesminister Margot Wallström skulle agera vallok jämte Stefan Löfven själv. Finns ministrarna på plats som kan göra jobbet till 2022? Sannolikt ligger utrikesminister Ann Linde, Magdalena Andersson och inrikesminister Mikael Damberg bra till i alla fall.
Nu när regeringsombildningen ändå behöver ske, hade det kunnat vara ett läge att offra något statsråd som ansvarig för undermålig corona-hantering, men det är nog svårt för Stefan Löfven städa trappan uppifrån även om statsministern är mer välrakad och punktlig än någonsin, efter julens shoppingrondor.
Klart är att Miljöpartiet måste få två ministerposter. Och partiet bestämmer självt vilka kandidater de tycker Stefan Löfven ska ta in.
Ett sätt att bild om regeringen på kan vara att ändra ministerportföljerna. Finansmarknadsminister Per Bolund (mp) är den naturliga ersättaren till Isabella Lövin som klimatminister. Men rollen som vice statsminister behöver sannolikt gå till en kvinna i en feministisk regering.
Sannolik väljer Miljöpartiet Märta Stenevi som språkrörsersättare till Isabella Lövin. Som partisekreterare kan Märta Stenevi det politiska spelet, men hon är nog inte redo att axla varken Isabella Lövins eller Per Bolunds hela ministerportföljer. Men hon skulle kunna få Peter Erikssons portfölj, kanske en roll som biståndsminister, som är en het fråga för MP, samt prestigeuppdraget som vice statsminister. Eller är möjligen jobbet som EU-minister spelbart?
Karolina Skogh, som fick lämna rollen som miljöminister i januari 2019 vill komma tillbaka och skulle kunna ta över en del av Per Bolunds portfölj, varför inte bostadspolitiken?
Stefan Löfvens regering innehåller i dag ett antal för väljarna bleka kort som skulle kunna bytas ut eller sorteras om. De är Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning, Jennie Nilsson, landsbygdsminister, Lena Micko, civilminister. Här finns möjligheter att lyfta in profiler som skulle kunna skaka om. Men Stefan Löfven är nog en försiktig regeringsombildare. Kanske mer nu än före julens omdiskuterade turer till olika butiker.
Rolf van den Brink, chefredaktör på Dagens Opinion
Rolf van den Brink
DO JOBB
Inga lediga jobbannonser.