Varför har Vänsterpartiet gjort pensionerna till den stora frågan i förhandlingarna med Magdalena Andersson (s). Dagens Opinions Rolf van den Brink tror sig veta svaret.

En 36 år ung partiledare står med ett alldeles allvarligt ansikte och kör om mantrat, om och igen och igen: ”Vi vill se höjningar av garantipensionen för de allra sämst ställda”. Pensioner, skulle det vara den framåtriktade frågan en ny partiledare vill visa de offensiva framtidsfötterna med?

Nooshi Dadgostar verkar alldeles uppriktig när hon berättar om förhandlingarna med regeringen som ska leda till att S färska partiledare Magdalena Andersson ska släppas fram som Sveriges första kvinnliga statsminister. Nooshi Dadgostar är beredd att offra stora delar av förhandlingsutrymmet på pensioner.

Och varför inte? Varför skulle inte Vänsterpartiet helt ärligt kunna dra en lans för pensionärer som inte tog någon pensionsförsäkring och inte ordnade med eget sparande? Det passar väl med partiets retorik.

Sedan finns även en hel del strategiska fördelar med att välja pensionerna som huvudfråga. Pensionsfrågan, som Vänsterpartiet uttrycker den, är sannolikt helt rätt för LO-väljare och bruksortsväljare som partiet särskilt vill växa bland. På presskonferensen som Nooshi Dadgostar höll klockan 15 denna måndag (22 november, 2021) gjorde hon också klart att en höjning för de med de lägsta pensionerna, grundnivån, får genomslag för alla pensionärer. Därmed breddade hon målgruppen för vilken pensionsfrågan kan vara intressant.

Men mest av allt handlar det om att neutralisera Sverigedemokraterna, som vill göra pensionerna till en stor valfråga. Den 29 gick SD ut med ett förslag på att öka pensionerna med 24 miljarder kronor. LO har öppnat för att Socialdemokraterna ska höja pensionerna och kunna ta stöd av SD. Här ser Vänsterpartiet en möjlighet att utmana SDs försök att bli pensionärernas favoritparti.

Vänsterpartiets ambitioner att höja pensionerna och på samma gång neutralisera en av Sverigedemokraternas viktigaste valfrågor, stör knappast Magdalena Andersson och Socialdemokraterna.  Hon och Nooshi Dadgostar kan framstå som fattigpensionärernas räddare i nöden. Och skulle Vänsterpartiet knipa väljare på sin pensionsstrategi, hamnar de ju ändå i blocket som regeringen ska vila på.

Pensionsfrågan kan också vara ett sätt att syna sammanhållningen i det liberal-konservativa blocket som nyss enats om en gemensam budget. Där pratas det inte om en höjning av pensionerna men väl en skattesänkning à 4,2 miljarder kronor.

Om Vänsterpartiets förslag läggs in i budgetpropositionen det ska röstas om på onsdag, så blir det ett sätt att syna sammanhållningen i de liberal-konservativa blocket.

”Då får de partier som inte vill förbättra för de sämst ställda pensionärerna helt enkelt ge sig till känna och visa det för svenska folket”, säger Nooshi Dadgostar på sin presskonferens

Se där, en fördel ytterligare med att driva pensionerna som prioriterad fråga i förhandlingarna.

Rentav kan det vara så att Vänsterpartiet och Socialdemokraterna kan tjäna på att hålla förhandlingarna i gång så länge som möjligt. Då får båda ännu fler möjligheter att vinna pensionärernas gunst inför valet.

Rolf van den Brink, ansvarig utgivare för Dagens Opinion