Både managementbyråerna och it-bolagen rör sig allt snabbare in på webbyråerna hemmamarknad med tunga tjänster. Men webbyåerna ser fortsatt positivt på sina positioner och konkurrensfördelar.

I takt med den digitala utvecklingen har byråbranschen sett ett stort skifte där stora management- och it-konsulter trätt in på den digitala byrå-marknaden genom förvärv.

Bland managementbyråerna återfinns McKinsey som förvärvat Veryday, Deloitte som köpt upp Acne och Mobiento samt PWC som roffade åt sig Pond.

För ett år sedan pratade Beaconomist med Martin Edenström, då marknadschef på Nansen (NOA) som berättade hur stark denna trend skulle bli. Några månader senare gick han själv till konsultjätten Capgemini för att leda koncernens byråerbjudande i Sverige.

Även it-konsulterna breddar sitt digitala erbjudande genom förvärv. Tidigare i höstas berättade vi om Acandos förvärv av designbyråerna Transformator Design och Daytona som tillsammans bildar Acandos Business Design Studio och i oktober offentliggjorde Tieto ett bud på en halv miljard kronor på växande konsultföretaget Avega som är tänkt ska bli kärnan i Tietos affärs- och konsultverksamhet i Sverige.

Trenden är kännbar och förändrar branschens spelregler och utbud. Bland dessa stora konsultjättar finns de mindre oberoende webb- och digitalbyråerna kvar och konkurrerar.

Beaconomist har pratat med dessa och trots att de känner av inträdet av större aktörer ser de positivt på branschens utveckling där den digitala efterfrågan ökar och att det fortfarande kommer att finnas ett behov av mindre specialistbyråer.

De mindre byråerna ser även konkurrensfördelar där de anser att de bättre förstår kunderna genom insikter och att deras stora erfarenhet i branschen ger dem större möjlighet att leverera bättre tjänster till kunderna. Byråerna anser även att förståelsen av kunderna och deras efterfrågan är också nyckeln till framgång på marknaden framöver.

Att vara en mindre byrå är även det en konkurrensfördel i sig själv. Det möjliggör för dem att jobba agilt både internt och externt för att sedan kunna reagera snabbt på möjligheter och risker.

PETRA BLIXMAN, VD PÅ BAZOOKA

Hur utvecklas marknaden för digitalbyråerna, nu när stora managementkonsulter kliver in och när jättar som Microsoft, Google, Salesforce och Adobe kliver in med tunga tjänster inom marknadsföring, artificiell intelligens och automation?
– Utmaningen för management-bolagen är nog framförallt att behålla kulturen och kreativiteten hos de byråer som köps upp, säger Petra Blixman, och lägger till:

– Vad gäller Microsoft och Google så söker vi mer samarbete med dem än att konkurrera, de spottar ju ur sig tjänster som är fenomenala för oss att använda i våra projekt. Vi för bland annat en dialog med IBM om hur vi kan använda oss av deras ai-produkt Watson.

Vilka är era konkurrensfördelar i dag?
– Det kanske låter klyschigt, men vi älskar internet. Medarbetarna som jobbar hos oss söker sig hit för att de andas och lever online. Många har gjort det sedan internets begynnelse. Vi gör inte det här för att det är här pengarna finns, även om det är trevligt förstås, det här är vår passion och vi lever drömmen. Hos oss finns inga kod-apor som sitter inpressade i en skrubb och matar ut kampanjer, våra utvecklare är med redan i införsäljningen och kommer med kreativa lösningar. Det gynnar oss och det gynnar våra uppdragsgivare.

Hur behöver ni utveckla er för att vara konkurrenskraftiga nästa tre år?
– Vi behöver vara fortsatt lyhörda för vad våra kunder behöver och deras utmaningar. I övrigt är det viktigt för oss att behålla vår snabbhet, inte tumma på hantverket, produktionen eller kulturen. Vad vi ser så vill våra kunder prototypa, testa och ta reda på vad deras respektive kunder gillar och ogillar. Framförallt för att inte bränna en massa pengar på lösningar som inte stöttar verksamheten på rätt sätt. Så snabbhet och rörlighet är extremt viktigt för oss för att vara fortsatt konkurrenskraftiga.

Hur jobbar ni för att ligga takt med utvecklingen?
– Vi jobbar agilt inte bara med våra kunder utan även med oss själva. Vi har bland annat ett förändringsteam som är öppet för alla ’bazookianer’. Syftet är att engagera och inkludera personer från alla skrån i vår rörelse framåt. Förändringsteamet jobbar mot våra tre mål – medarbetarnöjdhet, kundnöjdhet och lönsamhet. Mätpunkterna utvärderas löpande under året och vi fyller på med nya aktiviteter och experiment utifrån den feedback vi får från våra kunder och medarbetare. På så sätt tar vi hela tiden små steg framåt, och blir lite bättre, utan att det tar för mycket energi och tid från organisationen, avslutar Petra Blixman

KATARINA WALTER, VD PÅ ANTROP

Hur utvecklas marknaden för digitalbyråerna, nu när stora managementkonsulter kliver in och när jättar som Microsoft, Google, Salesforce och Adobe kliver in med tunga tjänster inom marknadsföring, artificiell intelligens och automation?
– Jag tror att det fortsatt kommer finnas ett behov på marknaden av stora breda bolag som kan ta helhetsåtaganden och små vassa byråer som kan komma in och vara superspecialister på ett smalt område. Man kan göra en jämförelse med skor. Det finns många förskolebarn som behöver en allväderstövel som funkar att både springa i skogen med och hoppa med i vattenpölar. Sedan finns det löpare som behöver en superlätt och supersnabb sko. Ingen av skotyperna hotar den andra på marknaden för båda behövs. Med som alltid med ny konkurrens på marknaden behöver befintliga aktörer se över och vässa sitt erbjudande för att vara fortsatt relevanta, säger Katarina Walter.

Vilka är era konkurrensfördelar i dag?
– Vi är otroligt bra på att förstå vad kunder behöver och omvandla dessa insikter till lanserade tjänster. En studie av Gartner visar att 95 procent av alla företag har kundinsikter, men bara tio procent klarar av att förbättra sin kundupplevelse utifrån den kunskapen. Skulle vi kika på hur många företag som klarar av att få kundinsikter att leda till nya innovativa tjänster är jag övertygad om att siffran skulle bli ännu lägre. Antrop fungerar som en katalysator för denna livsviktiga process i en organisation. Få på marknaden har så gedigen erfarenhet och så nöjda kunder som vi har.

Hur behöver ni utveckla er för att vara konkurrenskraftiga nästa tre år?
– Vi satsar stenhårt på att vässa oss ännu mer inom cirkulär design för hållbara tjänster. Till exempel är vår senaste anställning en hållbarhetsdesigner som tidigare doktorerat vid Stockholm Recilience Centre. Alla vettiga bolag vet att jordens resurser är begränsade och att framtiden ligger i att ta fram tjänster som sliter mindre på jorden och som hjälper människor att bete sig på ett mer hållbart sätt.

Hur jobbar ni för att ligga takt med utvecklingen?
– Våra hjärnor är vår viktigaste resurs för att ligga i takt med utvecklingen. Vi är därför väldigt måna om att rekrytera personer som går igång på att hålla sig i framkant i vårt skrå och som är prestigelösa nog att dela med sig av sin kunskap till kollegor och kunder. Som vd blir mitt jobb att se till att dessa fantastiska människor har förutsättningar och inspiration för att kontinuerligt vässa sina skills, avslutar Katarina Walter.

FRIDA ROBERTS, VD PÅ SÖDERHAVET

Hur utvecklas marknaden för digitalbyråerna, nu när stora managementkonsulter kliver in och när jättar som Microsoft, Google, Salesforce och Adobe kliver in med tunga tjänster inom marknadsföring, artificiell intelligens och automation?
– Behovet av kompetens inom frågor som rör digitala aspekter, allt från varumärkesfrågor till ren teknik, tror vi bara kommer att öka över tid. Det kommer att finnas efterfrågan och behov av många olika typer av aktörer, erbjudanden och kundrelationer, allt från mindre spetsbyråer som Söderhavet till stora tekniktunga aktörer som Microsoft. När så många av våra konkurrenter köpts upp av stora mangamentbolag så ser vi vår självständighet, flexibilitet och snabbrörlighet som tydliga konkurrensfördelar för en viss typ av kunder, säger Frida Roberts.

Vilka är era konkurrensfördelar i dag?
– Söderhavets är en designbyrå med stark digital spets. Vår främsta konkurrensfördel och det som gör oss unika ligger i kombinationen av ett strategiskt förhållningssätt till kundens utmaningar, hög kreativ höjd och digital kompetens. Det faktum att Söderhavet har gjort en förflyttning från en digitalbyrå till en designbyrå innebär att det digitala perspektivet för oss är så mkt mer än bara digital kompetens bland andra kompetenser; det digitala arvet genomsyrar vår kultur och alla delar av verksamheten. Det tar sig uttryck i till exempel fokus på användarupplevelser, agila processer, kollaborativa metoder, snabbrörlighet och inte minst i ett utforskande mindset.

Hur behöver ni utveckla er för att vara konkurrenskraftiga nästa tre år?
– Givet förändringstakten i vår omvärld så är vi generellt skeptiska till tre-årsanalyser och planer. Jag tror mer på en inbyggd förmåga i organisationen att snabbt kunna agera på möjligheter och risker. Söderhavet följer kontinuerligt vad som händer i omvärlden, på macro- och micro-nivå, allt från geopolitiska förändringar till ny teknik. Vi måste ställa oss frågan hur det som händer i vår omvärld påverkar våra kunder, byrån och marknaden i övrigt – och ha tillräckligt med handlingskraft och mod att agera på det, avslutar Frida Roberts.

DO JOBB

Almega Tjänsteföretagen söker förbundsdirektör

Almega Tjänsteföretagen söker en strategisk och engagerad förbundsdirektör som vill leda och utveckla vårt arbete för att stärka tjänstesektorn. Vi samlar en mångfald av branscher...

Dagens opinion söker praktikant inom marknadsföring och media

om oss Dagens Opinion riktar sig till engagerade och intresserade proffs inom opinionsbildning, kommunikation och samhällsförändring. Vår ambition är att utveckla, utmana och underhålla vår...