Patrik Hansson, vd för virtual och augmented reality-byrån Vobling ser fram emot billigare headsets. Men vr-film från Netflix dröjer.
– Jag tycker att prissänkningen på Oculus Rift och HTC Vive och nya mer användarvänliga vr-headset som körs på Windows-plattformen, är väldigt bra för branschen framöver, säger Patrik Hansson och förklarar hur vr-headseten blir mer användarvänliga:
– För de senaste vr-headseten från till exempel Windows behövs inga externa sensorer. Det är mycket lättare att använda och är helt integrerade i Windows operativsystem. Detta skapar en mycket bättre användarupplevelse än vi sett i tidigare.
Hur avgörande är prissänkningarna för branschen?
– Ju bättre och billigare headseten blir, desto mer ökar adaptionstakten hos slutkonsumenterna. Detta är givetvis en fördel så att hela vr-branschen kan växa än mer än vi sett de senaste två åren.
Patrik Hansson nämner Apple och Googles släpp av egna nya ar-ramverk som ett kliv i rätt riktning för branschen.
– Det skapar helt nya möjligheter att skapa fantastiskt innehåll för ar. Utöver detta så har flera stora spelaktörer börjat producera riktigt bra vr-spel som till exempel Fallout VR.
Hur utvecklades era affärer och er marknad under 2017?
– Vi har upplevt ett ökat intresse och antal affärer det senaste året när det gäller vr och ar. För två år sedan kändes det som vi utbildade marknaden i dessa nya tekniker men nu känns det mer som kunskapen, idéerna och behovet hos våra kunder har ökat.
Under förra året tripplade Vobling sin omsättning och vinst jämfört med föregående år. Omsättningen hamnade på 6,4 miljoner kronor. Vinsten på 1,2 miljoner kronor.
– Vi började också hitta kunder i Asien via vårt asiatiska kontor. Vi har nyanställt ett antal personer och kommer fortsätta nyanställa både i Sverige och Asien.
På vissa håll tycks vr- och ar-marknaden ändå gå trögt. Vad tror du det beror på?
– Jag har svårt att uttala mig om andra aktörer. Jag kan bara konstatera att vi erbjuder våra kunder både vr, ar och 360-lösningar och hjälper dem genom hela kedjan från koncept, utveckling och implementation och så hittar våra kunder oftast bra användarcase och blir återkommande kunder. Kanske lyckas inte vissa andra aktörer med detta.
Vilka trender eller förändringar räknar du med för 2018?
– Ar-funktionalitet blir en allt mer integrerad del i företagens strategier
– Fler vr-headset når slutkonsumenterna.
– Ai (artificiell intelligens) börjar integreras allt mer i vr- och ar-applikationer. Spridningen av vr och ar förändrar hur konsumenter och anställda interagerar med världen. Och ai och maskininlärning kommer göra det möjligt för företag att personifiera sina tjänster än mer jämfört med idag.
Patrik Hansson ger ett exempel:
– Ai integreras som deeplearning för att träna ett system att känna igen komplexa scenarier eller komponenter. Det kan till exempel vara en ar-kamera som visar delar i en trasig motor och föreslår en reparation till en tekniker som också får direkta instruktioner hur detta skall göras. Ett exempel är Connectars MRO.AIR , som tillhandahåller en ar-bildskärm som använder ai-bildigenkänning för att effektivisera komplext underhåll i luftfarten.
Även inom detaljhandeln ser Patrik Hansson ett antal spännande möjligheter att kombinera vr och ai.
– Virtuella utställningslokaler kan ge förbättrat produktval medan en inlärningsalgoritm anpassar både produkter och köpupplevelsen själv. Analys från sociala medier kombinerat med analys av kundrörelse med big data och ai länkar sedan in som marknadsföring till kundens smartphones.
Vilka tre saker tycker du är mest spännande i din mobil just nu?
– Min Iphone X kamerafunktionalitet och framtida ar-appar kopplat till den
– Appar som kan scanna och modulera upp människor och objekt i realtid
– Spotify och Netflix är alltid spännande
När tror du att Netflix gör sin första originalserie eller film i vr?
– Det skulle vara spännande om Netflix började göra produktioner inom vr men det ligger gissningsvis en bit bort.

Rolf van den Brink
DO JOBB
Almega Tjänsteföretagen söker en strategisk och engagerad förbundsdirektör som vill leda och utveckla vårt arbete för att stärka tjänstesektorn. Vi samlar en mångfald av branscher...