Just nu pågår en intensiv kamp bland byråerna att ta en plats mitt i det digitala myset. Myset där uppdragsgivare med digital ångest öser in pengar och där byggena av de digitala plattformarna och tjänsterna aldrig tycks ta slut och byråerna håller sig varma kring den digitala brasan.

Från den traditionella it-sidan kommer jättar som IBM, Tieto, HiQ och Know IT som har tagit klivet från att leverera grundsystem (back office) till kundupplevelser (front end). De här bolagen kan leverera komplicerad teknik, de kan driva stora projekt, de vet hur ett team arbetar agilt (utvecklar produkter efter resans gång) och klarar en mängd tunga delområden som internet of things, APIer och utveckling av CMS.

Från content-sidan kommer byråer som Sitrus och Oh My som ser att mervärden till användarna inte bara behöver vara text, ljud och bild, utan allt oftare är tjänster och appar. Contentbyråernas styrka i det digitala sammanhanget är att de har koll på vilket innehåll som är gångbart och kan leverera det och att de ofta ingår i ett mediehus, som Spoon som är en del av Bonnier och Make My Mark som är en del av Allers.

Från kommunikations-sidan kämpar även pr-byråer och reklambyråer och kommunikationsbyråer om en plats i det digitala myset. Konkurrensfördelen är förmågan att ta fram kreativa idéer och förpacka dem.

Också Mediebyråerna vill ha en plats runt den digitala brasan.. Förmågan att hantera stora datamängder, förståelsen för olika mediekanaler tillgången till system som klarar automatiserad marknadsföring och koll på de nya marktech-produkterna som växer fram är några av konkurrensfördelarna.

Digitalbyråerna, behöver också ta nya steg, även om de förstås var med om att tända brasan alla nu vill samlas kring. Dock kommer digitalbyråerna från en värld där byggen av sajter ur uppdragsgivarens perspektiv har varit grundidén snarare än byggen av digitala tjänster för mobiltelefonen ut användarnas perspektiv.

Managementbyråer som Deloitte och Accenture, som har kontakterna till de tunga beslutsfattarna högst upp bland uppdragsgivarna, kan blytunga rådgivningsprocesser och kan kombinera generella, breda fält med djup nischexpertis och har välfyllda plånböcker till att köpa de digitala byråer de behöver för sina erbjudanden.

Förr eller senare blir det förstås trångt om alla byråer har mer eller mindre samma digitala erbjudanden. Några byråer lär bli besvikna. För det är inte så lätt som det kan verka i det digitala myset. I denna utgåva (nummer 23, 23 augusti, 2017) av Beaconomist berättar vi till exempel att digitalbyrån Ottoboni har lag ner sina kontor i Malmö och Göteborg.

Utmaningarna i den digitala mitten är bland annat att:

* utveckla komplicerade tekniska lösningar och förpacka dem i enkla användarupplevelser och det i rätt tid.

* hitta rätt kompetens i en bransch där det saknas tusentals utvecklare.

* hänga med i den tekniska utvecklingen, som går fort. Vem minns Merkat? Vem kan alla varianter av virtual reality och håller koll på alla kombinationer av webbläsare, hårdvaror, plattformar och applikationer? Och vem kan segla förutom artificiell intelligens?

* leda uppdragsgivarna rätt genom den digitala transformationen. Vad nu det exakt innebär?

Den mysiga digitala brasan i mitten, kanske visar sig bli betydligt hetare än önskat.

Rolf van den Brink, ansvarig utgivare

DO JOBB

Almega Tjänsteföretagen söker förbundsdirektör

Almega Tjänsteföretagen söker en strategisk och engagerad förbundsdirektör som vill leda och utveckla vårt arbete för att stärka tjänstesektorn. Vi samlar en mångfald av branscher...

Dagens opinion söker praktikant inom marknadsföring och media

om oss Dagens Opinion riktar sig till engagerade och intresserade proffs inom opinionsbildning, kommunikation och samhällsförändring. Vår ambition är att utveckla, utmana och underhålla vår...