VECKANS STORYTELLER. Karin Setréus sitter i ledningsgruppen och är kursansvarig för diplomautbildningarna PR och Strategisk kommunikation på Berghs och skriver just nu sin doktorsavhandling på Stockholms Universitet om sociala medier och mångfald. Efter årsskiftet kliver hon på som planner på Gullers Grupp.
– Det häftigaste, och farligaste, med storytelling eller historieberättande är att man kan ändra beteenden och sanningar. Och man kan också knuffa, (som Richard Thalers nudging) människor i ’rätt’ riktning till förändrat beteende, säger Karin Setréus och berättar om komponenterna i framgångsrik storytelling:
– De bästa ingredienserna är känslor, sinnen och igenkänning.
Du har ett stort intresse för CSR och mångfald, hur bygger man effektiva storys kring dessa ämnen?
– CSR och mångfald handlar om människor och natur, något som vi har mycket känslor kring och som påverkar våra sinnen extremt mycket. Vi glömmer ofta bort det tycker jag, att vi alla är just människor, som är beroende av naturen omkring oss. Ibland är det inte svårare än så, att väcka våra känslor och sinnen till liv.
Hur har du lärt dig att bli en storyteller?
– Av min mamma tror jag, hon berättade alltid sagor och läste otroligt mycket för mig som barn och jag har alltid älskat klassiska sagor. Men sen är jag en känslomänniska med ganska mycket fantasi, jag blir väldigt engagerad i det jag arbetar med, eller föreläser om. Jag tror mina känslor har en bra inverkan på att engagera andra.
Du har konsumentinsikter som ett fokusområde, hur anser du att detta kan bidra till storytelling?
– Konsumentinsikter handlar ju ofta om mänskliga sanningar vilket gör att det ofta går att skapa en berättelse om just insikten.
Hur gör du när du sätter dig ner och ska skapa en story?
– Jag försöker ofta hitta historiska berättelser som man kan relatera till, eller egna anekdoter som folk kan känna igen sig i. Det finns också mycket rolig forskning som ibland inte presenterats på ett spännande sätt, som jag inspireras av och berättar på ett mer lättbegripligt sätt.
Hur anpassar du din story utifrån olika format?
– Vem är mottagaren och varför ska hen tycka att detta är spännande? Det är det fråga jag alltid ställer mig när jag börjar jobba med ett projekt.
Hur tänker du dramaturgiskt i ditt historieberättande?
– Jag försöker ofta inleda med en historia av något slag. Det kan vara ett filmklipp, en historia jag berättar eller liknande. Det handlar om att fånga intresset och engagemanget fort.
Vilka känslor anser du skapar störst genomslag?
– Det är svårt att säga. Jag skulle vilja säga att det pratas så mycket content idag, men jag brukar istället prata kontext. Kontexten är så viktig för hur budskapet når mottagaren. Kontexten handlar så mycket om våra känslor. Tänk till exempel på hur hunger påverkar oss kring vad vi väljer att handla i en mataffär. Är du hungrig kommer du ut från affären med helt andra grejer i kassen än om du vore mätt när du gick in för att handla. Vi måste helt enkelt förstå kontexten för att kunna förstå folks känslor.
Hur anser du att området storytelling utvecklas?
– Jag tror att vi kommer se mer och mer storytelling som lockar alla våra sinnen, helhetsupplevelser.
Vilka affärsmöjligheter finns det med storytelling idag?
– Man kan se allt från små nystartade bolag, till kända varumärken som jobbar mycket mer aktivt med storytelling. Men även hos myndigheter, verk och i politiken blir detta mer och mer vanligt. Genom storytelling kan man både bygga starka varumärken men också som sagt ändra beteenden.
Vilken är din favoritstory?
– Oj, svårt… Men Malalas historia är en som så starkt påverkat mig. En ung stark kvinna med tron på det goda som står upp mot terror och förtryck. En nutida hjältesaga. Astrid Lindgrens Pomperipossa-artikel är en annan som jag ofta återkommer till. Vilken storyteller hon var…
Fem snabba tips för en intressant story
– Ställ dig frågan Varför. Varför ska någon vilja lyssna på detta, varför är det intressant och varför är detta en bra story. Varför x 3…
– Vi är alla människor, var personlig och försök lyfta sådant som alla kan relatera till.
– Om det går, försök att tilltala fler av våra sinnen.
– Hitta inspiration från olika håll. Historia, litteratur, forskning, naturvetenskap, matlagning…
– Tänk engagemang – hur kan man engagera i detta ämne?

Rolf van den Brink
DO JOBB
Almega Tjänsteföretagen söker en strategisk och engagerad förbundsdirektör som vill leda och utveckla vårt arbete för att stärka tjänstesektorn. Vi samlar en mångfald av branscher...