Producenten och regissören Clas Lundin har ägnat sitt yrkesliv åt kreativ storytelling i rörlig bild. Han har en bakgrund som delägare och filmregissör för produktionsbolaget Ligistfilm och är nyrekryterad till Svensson Kommunikation och rollen som producent.
Vilka är komponenterna i framgångsrik storytelling i rörlig bild, enligt dig?
– Det är en komplex fråga som jag anser grundar sig i att fånga mångfald i storyn. Oavsett vad din story handlar om eller vad du försöker belysa så måste du fånga mångfalden i karaktärerna, känslorna, musiken och tankarna, säger Clas Lundin.
Vad kan man uppnå med en story och hur ska man göra?
– Det klassiska svaret är att storyn är så stark att den inspirerar till förändring. Det kan vara en liten beteendeförändring där tittaren blir på bättre humör, eller en större förändring där en god tanke förs vidare och leder till handling.
Clas Lundin beskriver sig själv som en visuell historieberättare.
– Jag gillar att skapa olika världar och även om det finns starka karaktärer i storyn så gillar jag att det som finns runtomkring karaktärerna även spelar stor roll i att föra storyn vidare.
Vad innefattar det som finns runt karaktärerna?
– Att använda musiken, ljussättning och rekvisitan runtomkring karaktärerna för att få fram ett budskap och utveckla storyn.
Clas Lundin lägger till:
– Vad vi kan se i bilden är ofta starkare än det som karaktärerna säger. Det blir ännu viktigare när det handlar om kortare format som reklamfilm och content.
Skulle du säga att exposition är något fult, även för reklamfilmen?
– Nja, det är viktigt när du har kort tid på dig att berätta din story och du måste förstärka med alla medel du har. I reklamvärlden har du inte tiden som krävs för att utveckla tonaliteten och budskapet och då måste du istället vara väldigt rak. I längre format kan du istället suga in folk i en story eller i ett särskilt tankesätt på ett mycket mer implicit sätt.
Finns det en magisk balans mellan tydlighet och det visuellt förmedlade budskapet?
– Det finns såklart. Men det är svårt att säga hur man ska göra för att uppnå det.
Hur gör du när du sätter dig ner och ska skapa en story?
– Jag skapar oftast en digital eller fysisk mapp där jag samlar inspiration och fyller den med musik, bilder, texter och länkar. Sedan skriver jag ett snabbt dokument med de första idéerna och infallen jag får och som jag sedan kan gå tillbaka till senare.
Clas Lundin fortsätter:
– Därefter använder jag ett storyline-program på datorn där jag utforskar karaktärer och teman jag tänkt mig.
Vilka program?
– Jag arbetar med ett som heter Dramatica som är väldigt bra och djupgående. Det skapar en arbetsprocess som strukturerar idéerna och själva processen.
Efter det skapar Clas Lundin en outline.
– Där använder jag mig av Save the Cat (Blake Snyders bok om manusförfattande och storytelling). Det var han som förstörde hela Hollywood-filmskapandet när nu alla följer hans formel.
– Jag brukar även använda mig av papper och penna och sätta upp idéer på väggen utifrån min outline så att jag kan ha hela filmen framför mig.
Nästa steg är skrivandet.
– Sedan handlar det om att utveckla scenerna som sedan följs av en process av reviderande och raderande. Sen blir man förhoppningsvis klar.
Har du några fler favoritverktyg?
– Final Draft använder jag dagligen. Sedan skulle jag även rekommendera Grammarly vilket är helt ovärderligt när jag skriver på engelska.
Hur anpassar du din story utifrån olika format?
– Givetvis enormt mycket. Jag utgår från vilka delar som är drivande för storyn. Är det dialogen eller till exempel musiken som är drivande? Det viktigaste är självklart tiden du har på dig att berätta storyn på. En annan grej är plattformen där din story konsumeras.
Hur tänker du dramaturgiskt i ditt historieberättande?
– Jag går hela tiden efter de klassiska teorierna om historieberättande. Jag ser mig själv som en ganska strukturfast dramaturg. Jag anser att det alltid måste finnas förändring i storyn, även från scen till scen och att de leddas över till nästa.
Vilka känslor anser du skapar störst genomslag?
– Inom reklam jobbar vi sällan med annat än glädje, så i det sammanhanget är det nog det starkaste. Men jag skulle slå ett slag för skam och förvåning.
Clas Lundin utvecklar resonemanget:
– Storytelling handlar om att hitta saker tittarna kan relatera till och skam är en otroligt stark känsla alla kan relatera till och när vi utsätts för det så reagerar vi starkt. De känslorna sitter även kvar längre, medan glädje är för stunden.
Kan det delvis likställas med igenkänning?
– Precis, det är alltid det viktigaste.
Hur anser du att området storytelling utvecklas?
– Framförallt är det inte längre enbart ett linjärt berättande som tidigare. Likaså finns det interaktivitet i storytelling idag. Där har spelvärlden kommit långt, där användarna kan göra egna val och påverka storyn.
Så alla nya storytellers borde sätta sig ner och kolla på Godards Breathless?
– Haha, ja bland annat.
Vilken är din favoritstory?
– En återkommande story för mig är den om en för karaktärer okänd värld som tvingas lära sig överleva och anpassa sig i det nya, ovana och obekväma. Den typen av storys gillar jag. Vanilla Sky är ett bra exempel.
Fem snabba tips för att skapa en intressant story?
– Skriv, skriv, skriv. Gör man inte det, har du ingen story.
– Utmana sig själv och dina egna värderingar. Det är en väldigt svår sak jag själv satt satt som mål. Det gäller att hitta tonaliteter och karaktärer och låta de ta plats i storyn, inte du själv.
– Ta hjälp. Skicka ut till allt och alla. Håll inte på din story. Det finns så mycket fin hjälp från de runtom som kan ge dig väldigt bra input.
– Radera, radera, radera. Har du skrivit mycket så kan du även radera.
– Tillåt dig bli nöjd. Det är en väldigt viktig men svårfångad egenskap.

Rolf van den Brink
DO JOBB
Almega Tjänsteföretagen söker en strategisk och engagerad förbundsdirektör som vill leda och utveckla vårt arbete för att stärka tjänstesektorn. Vi samlar en mångfald av branscher...
om oss Dagens Opinion riktar sig till engagerade och intresserade proffs inom opinionsbildning, kommunikation och samhällsförändring. Vår ambition är att utveckla, utmana och underhålla vår...