VECKANS UX. Amazons ux på streamingtjänsten Prime Video matchar varken förväntningarna eller de svenska konkurrenterna, anser Beaconomists Alex Mörén.
I slutet av 2016 lanserade Amazon sin egen internationella streamingtjänst Prime Video till 200 länder. Bland dessa länder finns Sverige och hård konkurrens från aktörer som C More och Viaplay.
Prime Video påminner på många sätt om HBO Nordic för några år sedan. Användarupplevelsen är undermålig och lever inte upp till varumärkeskännedomen.
Den ux Prime Video erbjuder saknar enkel navigering, tydlig och riklig kategorisering och tematisering. Men än större miss är bristen på personalisering.
Prime Video saknar ett enkelt sätt för användaren att enkelt återvända till tidigare visningar, vilket användarna vant sig vid via tjänster som C More, Viaplay och självfallet med amerikanska giganten Netflix.
Likaså saknas personliga rekommendationer och sådan maskininlärning Amazon annars kan skryta med.
De svenska streamingtjänsterna har kommit längre än Prime Video ur ett användarperspektiv och i att förstå sina användare. På ett mycket tydligare sätt hittar du enkelt innehåll du vill konsumera, vilket Prime Video inte erbjuder.
Prime Video gör inte allt dåligt. Datagenererad betygsskala är något andra streamingtjänster saknas och där använder sig Prime Video av IMDBs betygsdatabas vilket gör användarupplevelsen bättre och skapar referensramar för nördiga filmtittare. Inkluderandet av trailers höjer även upplevelsen något, även om de inte integreras på samma enkla sätt som Netflix där trailerna startar automatiskt i skrollandet.
Det övergripande intrycket är att Amazon erbjuder en tjänst företaget egentligen inte orkat slutföra. Det skriker testversion och att bjuda på innehåll utan att orka bemästra paketeringen. Ur ett ux-perspektiv har andra streamingtjänster skämt bort användarna. Netflix har kommit längst men även de svenska tjänsternas ux skapar en förtroendeingivande känsla och ett välpaketerat innehåll som på olika sätt ska spegla en bioupplevelse.
Känslan att Amazon inte vill investera i sin internationella plattform görs ännu tydligare med det faktum att gränssnittet inte är översatt till svenska. Användaren upplever därmed vad som uppfattas som en amerikansk tjänst.
Fram till ett par år sedan led HBO Nordic av samma problematik. Användarupplevelsen levde inte upp till serievarumärket HBO och tittarna letade sig inte till plattformen förrän Game of Thrones tog över världen.
Amazon Prime tycks gå samma väg på den svenska marknaden. Användarupplevelsen är undermålig, innehållet är så pass dåligt paketerat att det blir oattraktivt och mervärdet i personaliseringen lyser i sin frånvaro.
Men Prime Video finns åtminstone på den svenska marknaden och det bör oroa de svenska aktörerna, även om de ux-mässigt utklassar Prime Video idag.
Amazon har köpt rättigheterna för att göra en tv-serie av Tolkiens Lord of the Rings. Produktionen tycks tajmas lagom till Game of Thrones uttåg från HBO 2019. Där finns en fantasy-lucka att fylla och om de svenska användarna är redo att offra ux för content – vilket HBO Nordic bevisat – måste de svenska aktörerna C More och Viaplay anpassa sig i sitt utbud eller skapa ytterligare en dimension i förstklassig ux för att behålla sin konkurrensfördel.

Rolf van den Brink
DO JOBB
Almega Tjänsteföretagen söker en strategisk och engagerad förbundsdirektör som vill leda och utveckla vårt arbete för att stärka tjänstesektorn. Vi samlar en mångfald av branscher...
om oss Dagens Opinion riktar sig till engagerade och intresserade proffs inom opinionsbildning, kommunikation och samhällsförändring. Vår ambition är att utveckla, utmana och underhålla vår...