Den lilla ”aktivistiska hybridbyrån” Great Beyond har lagt många årsverken på att utveckla en verktygslåda som ska göra det smidigt att ta fram olika kampanjverktyg för uppdragsgivarna. Teknikchefen David Högborg berättar om arbetet.

Great Beyond jobbar med kunder som Kommunal, FMV, Forum för levande historia och LO.

Byrån levererar en hel del kampanjverktyg, som byrån utvecklar i egen regi. För att snabba på utvecklingen och sänka priserna för uppdragsgivarna började Great Beyond utveckla en egen utvecklingsplattform som byrån helst vill kalla verktygslåda.

– Den lever helt i molnet i ett kluster av microservices, säger David Högborg.

Tanken är att det ska finnas olika tjänster som kan kombineras via api i verktygslådan. I dag är åtta i bruk.

Genom att kombinera olika deltjänster, som i de flesta fall har utvecklats av byrån i egen regi, ska det gå snabbt att utveckla nya verktyg. Att tjänsterna ligger i molnet, gör det lätt att skala upp vid stora belastningar.

– Om vi till exempel skulle få ett stort behov att bearbeta data så kan vi skala upp klustret med fler noder under den period behovet finns.

Great Beyond har integrerat hela verktygslådan mot både externa leverantörer som Mailchimp men också byggt egna lösningar i de fall där mer flexibilitet krävs.

– Så länge det finns ett sätt att integrera mot en extern tjänst kan vi lätt skriva en brygga mellan våra data och en annan leverantör. Så har vi gjort med exempelvis utskick av e-post, som vi kan köra både via Mailchimp och via Amazon SES beroende på kravprofil från kund. Just flexibiliteten i möjligheten att välja olika leverantörer är något vi värderar högt. Vi valde till exempel Cellsynt för SMS utskick istället för Amazon SNS då det passade våra behov bättre. Med den modellen vi har för microservices blir det effektivt att jobba fram den bästa lösningen, säger David Högborg och utvecklar:

– På det här viset kan våra kunder använda oss som en central där resultatet av en kampanj kan användas i fler verktyg, där det behövs. Det kan vara masskommunikation via epost till en bred massa samtidigt som en utvald delmängd får ett sms vid en viss tidpunkt, eller upplysningar till kampanjarbetare via push-notifieringar till appar på Ios och Android.

Förutom tjänsterna är en central del i Great Beyonds verktygslåda en gemensam eventbus för alla microservices.

– Det innebär att ett objekt inte bara är en datapunkt utan en serie av händelser. Så att det går att följa allt som händer en person från att hen hamnar på gästlistan, får del av utskicken och går på eventet.

Great Beyond har tillsammans med Looplab tagit fram ett eget system för event-sourcing som är open source och har namnet Event Horizon.

Så vad är fördelen med en händelsebaserad lagring av dataobjekt?
– Det är att vi kan ge rätt interaktion i rätt läge. Vi kan reagera på ett event och vi kan se om en av våra kontakter (databasobjekt) går från ett läge till ett annat. Eftersom det är eventen som ligger till grund för våra data har vi automatisk spårbarhet av allt som händer. Händer till exempel något med en kontakt får alla microservices reda på det omedelbart, och kan reagera på det. Förmågan att reagera på händelser blir inbyggd i systemet på alla nivåer.

– Vi har dessutom kombinerat event-sourcing med CQRS (Command Query Responsibility Segregation), så vi kan optimera lagring och hantering separat. Det är lätt att göra tack vare event sourcing med Event Horizon. Idag använder vi MongoDB både till event och till läsmodeller. Men den dag vi tycker att vi behöver separera dem kommer vi att kunna arbeta med databaser som är specialiserade på sina respektive områden.

Great Beyond har redan utvecklat en ring-app, som gör det möjligt för en organisation att komma igång snabbt med telemarketing via mobiltelefoni.

Vilka fler verktyg kan komma fram?
– Det beror på kundernas krav. Nu kan vi väldigt snabbt bygga appar som ger kundnytta.

Great Beyond använder sig främst av Kubernetes som driftsmiljö men även Google Cloud Services.

Great Beyonds uppdragsgivare sitter inte sällan på känslig information. Men det är inget som oroar David Högborg.

– Alla data är krypterade i vila, så även om vi måste ha tillgång till datan för att bearbeta den så är den oläsbar utan våra nycklar Så fort data flyttas från en dator till en annan är den krypterad igen. I vår databas har varje dataenhet individuella rättigheter. Det betyder att vi kan bygga rättighetssystem som passar våra kunder. Vi kan spåra vem som har haft tillgång till ett visst objekt.

Drar inte det ner prestandan?
– Nej, det är inget att tala om. Vi pratar millisekunder när vi läser upp objekt, och rättigheterna följer med objektet vart det än går. Att hantera rättigheter var från början en kärnfråga i systemet, och är fortfarande det. Vi kan plocka fram 100 000 rättigheter på millisekunder.

Vad händer om EU bestämmer att data som den ni har inte får driftas av ett amerikanskt bolag eller att Donald Trump inte tycker Europa ska få köra i Googles moln?
– Vår plattform kan flyttas dit vi tycker den bör vara. Det vi köper av Google är beräkningskraft, diskutrymme och det arbete deras säkerhetsteam har gjort under många år. Om en annan leverantör kan ge oss det är det inga problem att flytta dit.

DO JOBB

Almega Tjänsteföretagen söker förbundsdirektör

Almega Tjänsteföretagen söker en strategisk och engagerad förbundsdirektör som vill leda och utveckla vårt arbete för att stärka tjänstesektorn. Vi samlar en mångfald av branscher...

Dagens opinion söker praktikant inom marknadsföring och media

om oss Dagens Opinion riktar sig till engagerade och intresserade proffs inom opinionsbildning, kommunikation och samhällsförändring. Vår ambition är att utveckla, utmana och underhålla vår...