Expressen, Bonnier News Brand Studio och Betsson har tagit hjälp av DVA Studios för att ta fram en augmented reality-app för att hitta nya sätt att uppleva fotbolls-VM på med målsättningen att brygga samman det tryckta mediet och den tredimensionella VM-stadion i realtid.
I Betsson och Expressens nya ar-app kan användarna ta del av laguppställningar, de senaste uppdateringarna, odds och annat interaktivt innehåll och multimediefunktioner i samband med VM-turneringen. Bakom appen står svenska DVA Studios som tidigare tagit fram AR-lösningar för kunder som Kungliga Operan och Audi.
– Bonnier News Brand Studio kom till oss på DVA med en grundidé och en budget. Samtidigt som vi utvecklade idén och skrev ett treatment fick vi räkna baklänges utifrån VMs startdatum för att se vad vi faktiskt skulle hinna med under den korta tiden fram till dess. Samarbetet mellan DVA och Bonnier News Brand Studio har varit tätt och okomplicerat, säger Anna Adamson, exekutiv producent på DVA Studios och fortsätter:
– Bonnier News Brand Studios kreativa team har under perioder suttit hos oss på DVA. Detta har underlättat inför avstämningar och olika frågeställningar. Vi var beroende av Betssons api, och deras samarbetspartners, för att få korrekt information om laguppställningar samt odds i realtid, så vi samarbetade därmed även tätt med deras utvecklingsteam på Malta.
I appen är det en blandning av olika ramverk som används.
– Förutom ett för att kunna lokalisera användarens smartphone i rummet behövs ett sätt att detektera tidningsuppslaget och positionera det virtuella innehållet så det stämmer överens med perspektiv och position. Utöver det kommunicerar appen med ett antal tjänster för inhämtning av liveodds, spelaruppställningar, realtidsrapportering av matchen och så vidare.
Enligt Anna Adamson var den största utmaningen att ta fram ett sätt att visualisera en realtidshändelse i augmented reality med det mått av abstraktion som krävs, givet tidsramarna.
– Vilken sorts information är viktig för att kunna följa en match, och hur kan vi förmedla den här informationen till användaren med hjälp av ar? Vi har kombinerat Betssons egna api med Performs Opta-api. Att göra information spatial och erbjuda den i nya tydligare kontexter är en av de stora fördelarna med ar.
I och med den korta produktionstiden var DVA tvunget att vara väldigt tydliga i rollerna så även hos kunden, enligt Anna Adamson.
– Vi satte ihop ett team som ansvarade för olika delar såsom 3D, utveckling samt design där vi rapporterade till varandra dagligen. Ingen hade tidigare gjort en app i AR med realtidsdata så vi var medvetna om att vi eventuellt kunde stöta på tekniska problem och att vi alla fick lite go with the flow. Såhär med facit i hand rullade allt på helt enligt plan och alla levererade på sina ansvarsområden utan några stora hinder.
Hur har ni jobbat med ux i appen?
– För många användare är det första gången de upplever augmented reality. Vi såg framför oss att appen ska vara ett kul verktyg och ett komplement till matcherna. Därför behöver ux vara intuitivt och lätt att förstå. För att få ut så mycket som möjligt av upplevelsen uppmanar ux användaren att göra vissa specifika val.
Hur mycket pengar investeras i appen?
– Vi delar aldrig den infon med andra än våra uppdragsgivare.
ARBETSGRUPP DVA STUDIO
Jessica Thorelius – Client Director
Anna Adamson – Executive Producer
Johan Ansterus – Producer
Bo Gustafsson – Creative Director
Thomas Söderlund – Technical Director
Markus Wård – Creative Technologist
Jimmy Poopuu – UX & Design

Rolf van den Brink
DO JOBB
Almega Tjänsteföretagen söker en strategisk och engagerad förbundsdirektör som vill leda och utveckla vårt arbete för att stärka tjänstesektorn. Vi samlar en mångfald av branscher...
om oss Dagens Opinion riktar sig till engagerade och intresserade proffs inom opinionsbildning, kommunikation och samhällsförändring. Vår ambition är att utveckla, utmana och underhålla vår...