Vr-byråerna går långsamt framåt på en tuff marknad präglad av slutanvändarnas låga efterfrågan. Samtidigt växer augmented reality (ar) snabbare än virtual reality (vr). Beaconomist har ringt runt i den färska vr-branschen.
Trots den låga efterfrågan från användarna, känner vr-byråerna av nya aktörer som ger sig in i på marknaden och utvecklar applikationer. En stor del av uppdragen är b2b och kommer från företag och visualiseringsprojekt.
Med tiden har aktörerna hittat nya intäktströmmar, aktörerna tittar på den internationella marknaden, medan vissa redan finns där och byråerna ser ökad efterfrågan på långsiktiga projekt. Flera av byråerna påpekar även att ar växer snabbare än vr.
Omsättningsmässigt är byråerna fortfarande relativt små. Bland byråerna Beaconomist har talat med, utmärker sig Vobling tydligast med planer på 16-20 miljoner kronor i omsättning och fortsatt lönsamhet.
NILS VON HEIJNE, MEDGRUNDARE OCH KREATIV CHEF SVRVIVE
Den svenska vr-marknaden har nu funnits ett tag. Hur har det gått för er?
– Sverige ligger långt fram inom vr och ar med en rad bolag i absolut framkant och vi är stolta att vara ett av dem. Utifrån branschens perspektiv har det gått väldigt bra för oss, våra spel har varit högt placerade på de globala topplistorna och vi får mycket uppmärksamhet av spelare och press världen över – och med det många spännande samarbetsmöjligheter, säger Nils von Heijne.
Hur utvecklas er affär?
– Vr-marknaden är fortfarande liten i förhållande till hela den globala spelmarknaden men växer stadigt, vilket också speglar vår affär. Vi säljer alltfler spel men samtidigt är branschen fortfarande i sin linda så den stora masstillväxten förväntar vi oss komma först under 2019-2020.
Hur utvecklas er organisation?
– Eftersom branschen är i så enormt snabb utveckling och förändring har vår organisation också utvecklats mycket. Teamets sammansättning har inte förändrats i särskilt stor utsträckning men vår kompetens har ökat enormt. Dessutom har vi fått några riktigt vassa nytillskott under året, bland annat David Mondelore som just börjat hos oss som creative engineer, han kommer senast från Microsoft London där han varit senior creative engineer och en av deras främsta vr-och ar-specialister.
Hur ser omsättningen ut för 2017?
– Årsbokslutet är inte avslutat ännu och vi går inte ut med exakta siffror innan det är klart.
Svrvive Studios AB registrerades 2016 och någon årsrapport finns ännu inte tillgänglig.
Hur utvecklas den svenska VR-marknaden? Hur mogna är kunderna?
– Globalt sett växer USA och Kina snabbast som vr-marknader, men även här på hemmaplan ser vi en tydlig tillväxt. När vi startade Svrvive Studios visste konsumenterna knappt vad vr var men idag har många testat vr och alltfler headsets säljs. När nu Apples och Googles ar-satsningar rullas ut lär allt fler svenskar också få ar i sin vardag. Sverige kommer troligtvis att bli en viktigare marknad för oss på sikt men i dagsläget ligger vårt fokus främst internationellt.
Annars?
– Vi har just rekryterat David Mondelore från Microsoft London och i och med det också kommit igång på allvar med vår ar-satsning där vårt första ar-spel kommer att släppas under början av nästa år. Utöver fortsatt arbete på vår senaste vr-titel Kartong – Death by Cardboard gör vi nu också en väldigt spännande satsning inom transformative gaming, där vi tillsammans med neuropsykologer och forskare från USA är på väg att skapa ett av världens första vr-spel som syftar till att påverka hjärnan positivt. I det projektet samarbetar vi bland annat med Googles förre chief game designer, Noah Falstein, som är lite av en legend inom game design, vilket givetvis känns extremt kul, nästan lite overkligt.
Vad är på er agenda i början av 2018?
– Under början av 2018 kommer vi bland annat att släppa fullversionen av Kartong – Death by Cardboard som än så länge bara finns ute som early access på Steam, Viveport och Oculus Home. Vi kommer också att släppa vår först ar-titel för mobil ar, som vi ännu vill hålla lite hemlig, avslutar Nils von Heijne.
PATRIK HANSSON, VD PÅ VOBLING
Den svenska vr-marknaden har nu funnits ett tag. Hur har det, som aktör, gått hittills för er?
– Vi har upplevt ett ökat intresse det senaste året från b2b när det gäller vr och ar. För två år sedan kändes det som vi utbildade marknaden i dessa nya tekniker men nu känns det mer som kunskapen, idéerna och behovet hos våra kunder har ökat, säger Patrik Hansson.
Hur utvecklas er affär?
– Under förra året så tripplade vi omsättning och vinst jämfört med föregående år. Det vill säga att vi hade en omsättning på 6,4 miljoner kronor (2017, brutet i augusti) och gjorde ett rörelseresultat på (ebit) på 1,2 miljoner kronor. Vi började också hitta kunder i Asien via vårt asiatiska kontor.
Hur utvecklas er organisation?
– Vi har nyanställt ett antal personer och kommer fortsätta nyanställa både i Sverige och Asien.
Enligt Allabolag.se har Vobling åtta anställda, en ökning från fem anställda 2016 (augusti).
Hur ser omsättningen ut för 2017?
– Vi beräknar att trippla omsättningen igen till cirka 16-20 miljoner kronor under 2017-2018 med fortsatt lönsamhet.
Hur utvecklas den svenska vr-marknaden?
– Vi tycker att mer och mer bolag är intresserade av att utveckla olika typer av vr- och ar-applikationer. Målgruppen för vr-applikationer är oftast inte slutkonsumenter utan många gånger är det fortfarande R&D-prototyper för internt bruk eller för showrooms. Troligtvis beror detta på en än så länge låg penetration av vr-headset hos konsumenterna. De ar-uppdrag vi jobbat med verkar gå direkt på slutkonsument då smartphones gör skalbarheten enklare för att nå ut med applikationen.
Hur mogna är kunderna?
– Vi tycker det är en otrolig skillnad på kunskapen och idéer runt vad man kan använda vr och ar till jämfört med när vi började för tre år sedan. Med det sagt så tar det nog ännu några år innan massan med kunder ser vr och ar och dess möjligheter fullt ut i alla olika branscher.
Annars?
– Vi kommer öka vår säljnärvaro i Asien via vårt Manila kontor och förhoppningsvis hinner vi sätta upp ett kontor i San Fransisco under 2018. Vi kommer även öka vår kompentens inom ar genom ett antal nyckelrekryteringar på våra båda kontor.
Vad är på er agenda i början av 2018?
– Att våra kunder fortsatt är mer än nöjda med det vi levererar, avslutar Patrik Hansson.
MATS ELIASSON, VD PÅ ONE REALITY
–Det har gått bra även om man givetvis aldrig skall vara nöjd. Det är alltid tufft att starta nytt och skapa position på marknaden. Men marknaden utvecklas hela tiden åt rätt håll, så det känns ju bra. Vi är ju även aktiva internationellt och även där händer det mycket och det är något vi vill vara med och fånga och ta del av. Vi brukar säga till marknaden att vi är ett erfaret gäng i en ny kostym. Flera i teamet har varit med i många år, ända sedan i slutet av nittiotalet, säger Mats Eliasson.
One Reality redovisade ett negativt rörelseresultat om -1,4 miljoner kronor för 2016 (brutet i december).
Hur utvecklas er affär?
– Vi går nu fram inom framförallt två huvudområden. Bygg/Fastighet/Stadsplanering samt Medicin/Hälsa. Men utbildning och träning är också ett område som kommer starkt. Här finns betalningsvilja och här känner vi att vi kan skapa mest värde och nytta för våra kunder.
Hur utvecklas er organisation?
– Vi utgår från en stabil kärna som vi byggt upp sedan hösten 2016. Sedan tar vi in extra resurser i vissa produktioner när det behövs. I takt med att affärsvolymen ökar räknar vi med en del nyanställningar under 2018.
Hur ser omsättningen ut för 2017?
– Vi räknar med att vi skall kunna landa på omkring tre miljoner kronor på helåret.
Hur utvecklas den svenska vr-marknaden?
– Det händer väldigt mycket just nu. Nya bolag startas och de befintliga växer. Det känns lite som när Internet tog fart i slutet av nittiotalet. Jag tror samtidigt det är viktigt att aktörerna på den svenska vr-marknaden är öppna för samarbeten för att skapa och förstärka en position på den globala spelplanen.
Hur mogna är kunderna?
– Vi känner att många kunder nu går ifrån Intresse till konkreta förfrågningar i takt med att de inser vilket värde som vr-tekniken och digital visualisering kan leverera. Så jag skulle vilja säga att mognaden har ökat.
– Samtidigt är det viktigt för kommunicera och för kunderna att förstå man skall kunna ta del av den digitala visualiseringen genom olika typer av hårdvara med allt ifrån VR headsets till tablets och smartphones.
Annars?
– Vi jobbar nu med en produktion av en digital produkt inom Medicinområdet som skall släppas globalt i mars nästa år. Den kommer med all säkerhet att generera stor uppmärksamhet eftersom den görs för och tillsammans ett par stora globala varumärken. Den skall bidra till en ökad förståelse av framstående upptäckter inom vetenskap och samtidigt inspirera de yngre generationerna till att studera och lära sig mer inom vetenskapsområdet. Detta blir förhoppningsvis starten på en betydande expansion av vårt område Vetenskap/Medicin/Hälsa.
Vad är på er agenda i början av 2018?
– Fortsatt arbete med vårt B2B området och produktioner som skapar nytta och värde för kunderna. Vi räknar med att kunna lansera ett antal digitala produkter som kan skala i en global affärsmodell. Vi räknar även med att affärerna i USA/Kalifornien skall kunna ta fart och att kunna etablera ett dotterbolag i San Francisco området. Vidare är planen att ta in mer kapital som skall användas i expansionen, avslutar Mats Eliasson.
EDWARD LINDQVIST, VD PÅ WARPIN MEDIA
– Det har gått bra. Vr har i huvudsak i Sverige liksom globalt haft långsammare genomslag än förväntat medan ar med många kompatibla enheter redan vid lansering haft en snabbare start. För oss i synnerhet har det gått bra givet att vi jobbar i alla områden som rör immersive tech och kunnat anpassa oss till vad marknaden efterfrågat, säger Edward Lindqvist som efterträtt Caroline Roth som avgick som vd tidigare i höstas.
Hur utvecklas er affär?
– Snabbt från ett stadie där kunden haft ett intresse av att testa tekniken till bredare och mer långsiktiga projekt som är mer underbyggda och genomtänkta.
Hur utvecklas er organisation?
– Vi har fortsatt rekrytera oss starka så att vi klarar end-to-end leverans från planering/införsäljning, till UX och backend. Vi är nu 11 heltidsanställda i organisationen.
Warpin Media omsatte 324 000 kronor under 2016 (brutet i december) och redovisade ett negativt rörelseresultat om -290 000 kronor.
Hur ser omsättningen ut för 2017?
– Omsättningen för 2017 är i linje med eller strax under budget vilket vi är mycket glada och stolta över då det egentligen varit vårt första fullständiga år med mycket fokus på rekrytering, sälj mot kund och teambuilding.
Hur utvecklas den svenska vr-marknaden?
– För stunden går den snarast mot ar-lösningar än just vr. Om man tittar på vr-marknaden specifikt ligger intresset fortsatt i att göra 360-filmupplevelser snarare än att bygga för programmerade upplevelser. Vi söker dock produktifiera den marknaden och har två vr-produkter som vi hoppas ska få bra fotfäste.
Hur mogna är kunderna?
– De är mogna för investeringar i nya plattformar. Många känner till teknikerna nu men har kanske inte fullt förstått skillnaderna och vad som är tydliga fördelar med de olika plattformarna.
Annars?
– Vi har något riktigt spännande på gång för 2018 som vi inte kan specificera mer än att vi tror det kan få stort genomslag både för oss så väl som för konsumenter och deras digitala interaktion.
Vad är på er agenda i början av 2018?
Vi har två större projekt som vi jobbar med i början av 2018 parallellt med fortsatt utveckling av våra egna produkter, avslutar Edward Lindqvist.
ANDERS RIBBING, MEDGRUNDARE OCH VD PÅ RAYVR
– Det går bra. Det tog ett tag innan vi lyckades hitta ett tydligt och fokuserat erbjudande som även inrymmer skalbarhetspotential, men där är vi nu. Vi hjälper idag kunder som SJ, Thomas Cook Northern Europe (Ving), Academedia (LBS) att skapa direkt affärsvärde genom att utveckla/applicera vr-och ar-teknik och tjänster på 'rätt' sätt, säger Anders Ribbing.
Rayvr registrerades 2016 och det finns ännu ingen årsrapport att ta del av.
Hur utvecklas er affär?
– Det är en positiv trend, helt klart. Vi omsätter betydligt mer andra halvåret mot första halvåret 2017.
Hur utvecklas er organisation?
– Vi är ett litet men kraftfullt och kompetent team med ett fåtal fastanställda som backas upp av ett "virtuellt-team" med specialistkompetenser. Vi har valt att utöka vårt fokus på produkt-/plattform, vilket gör att vi nu ska rekrytera fler utvecklare och även ta in kapital i bolaget.
Hur ser omsättningen ut för 2017?
– Jag hoppas att vi ska nå en omsättning på knappt två miljoner kronor.
Hur utvecklas den svenska vr-marknaden?
– Företagens intresse växer snabbt men det går tyvärr långsamt på konsumentsidan. Vårt huvudfokus är att hjälpa företag att applicera immersiv-teknik där det skapar direkt affärsvärde i deras respektive verksamheter. Över tid har vi gått allt djupare in i utbildning där vi ser en enorm potential att sänka kostnader och samtidigt öka utbildningskvalité för både utbildningsföretag och andra företag med stora utbildningsbehov.
Hur mogna är kunderna?
–Det varierar kraftigt och är svårt att generalisera.
Annars?
– Vi har otroligt mycket spännande saker på gång, både med befintliga och nya kunder. Och, vi tror stenhårt på de två produkter som vi fokuserar mycket på i vår utveckling.
Vad är på er agenda i början av 2018?
– Vi fortsätter med spännande kundprojekt samt med vår produktutveckling och sen har vi rekrytering och kapitalanskaffning på agendan. Vi har att göra. 2018 kommer att bli ett spännande år, avslutar Anders Ribbing.

Rolf van den Brink
DO JOBB
Almega Tjänsteföretagen söker en strategisk och engagerad förbundsdirektör som vill leda och utveckla vårt arbete för att stärka tjänstesektorn. Vi samlar en mångfald av branscher...