VECKANS UX. Telia och Tres senaste kampanjer är en omvärldsanalys av användarnas uppkopplade vardag och visar vart teleoperatörerna tror sig ha sina kassakor framöver. Och det stavas med tre bokstäver: IoT. Beaconomists Alex Mörén dyker in i två kampanjer levererade av Sveriges mest prisbelönta reklambyråer.
Två av landets största teleoperatörer har lanserat kampanjer med en gemensam nämnare – de vill möjliggöra ett bättre uppkopplat liv.
Tre tar hjälp av byrån Ingo för att förnya och förbättra avsändarkopplingen i den externa kommunikationen med det nya reklamkonceptet Ha ett bra uppkopplat liv. Telia vill göra slut på teknikstrulet i Sverige med den de nya tjänsterna Personlig Tekniker Hemma och Personlig Tekniker På Jobbet, som kommuniceras i kampanj framtagen av byrån Forsman & Bodenfors.
Teleoperatörerna försöker nå ut till såväl b2c som b2b-kunderna och erbjuda dem både praktisk hjälp och försöker också leverera ett större visionärt budskap att operatörerna finns tillgängliga för sina kunder när de transformerar såväl sina vardagsrum som sina cyklar.
Den stora grejen i kampanjerna är de smarta uppkopplade sakerna, IoT. Telejättarna går all in på temat i kommunikationen och det betyder något – Att IoT slår hårdare än immersive tech (virtual och augmented reality) och 3D.
Att se kampanjerna är att se en omvärldsanalys av användarnas uppkopplade vardag och igenkänningsfaktorn är en av de starkaste känslorna som kan förmedlas. Båda kampanjerna lyckas med detta men därefter gör företagen olika val i tonalitet och budskap.
Telia väljer att visa vardagsproblemen med kundernas smarta saker och marknadsför sina nya tjänster för att lösa problematiken. Tre vill förbättra varumärkeskopplingen med till kommunikationen och väljer att göra det med ett lättsamt och stort grepp kring den uppkopplade vardagen.
Tres budskap väger tyngre men enbart för att företaget börjar om på nytt. Telia har kommit längre i processen att kommunicera sitt varumärke kopplat till IoT och kan därför marknadsföra produkter som kan leverera intäkter.
Viktigare än hur kampanjerna lyckas nå genomslag hos teleoperatörernas målgrupper är de insikter som tycks ligga bakom valet av tema i kampanjerna. Sannolikt datadrivna sådana, byggda på enorma källor av kund- och konsumentdata.
Trots den teknikångest användarna har och som ligger till grund för Telias kampanj är de smarta sakerna och det uppkopplade livet dessa företags kassakor framöver. IoT och digitaliseringen var buzzord i somras under Almedalsveckan och politiker och företag pratade om vikten av att dra nytta av möjligheterna. Men i denna fråga är Telia och Tre större auktoriteter och med kampanjerna framgår att det egentligen är alldeles för sent att hantera IoT som ett buzzord. IoT-produkterna är redan användarvänliga och i kundernas hem.
För de aktörer, politiker, företag eller organisationer som vill ta ikapp förlorad tid och sätta sig in i ämnet IoT är frågan inte hur hårt IoT kommer att slå. Det är att fundera kring vilken data de kan generera tack vare IoT och vilken nytta de kan dra av den.
För Telia och Tre som redan funderar kring dessa frågor är det en fortsatt bra strategi att utbilda målgrupperna i användandet av IoT-produkterna och förmedla den uppkopplade kultur som genererar enorma intäkter till teleoperatörerna.

Rolf van den Brink
DO JOBB
Almega Tjänsteföretagen söker en strategisk och engagerad förbundsdirektör som vill leda och utveckla vårt arbete för att stärka tjänstesektorn. Vi samlar en mångfald av branscher...