Med Digitala Sverige vill Telia skapa en onlineplattform för hållbar digitalisering.
På den nya sajten Digitala Sverige vill Telia lyfta frågeställningar kring hållbar digitalisering som inkluderar alla. Men vad innebär hållbar digitalisering? Telia Sveriges public affairs-chef Robert Liljeström reder ut begreppet.
– Det finns en samsyn i Sverige att vårt land har allt att vinna på att ligga i digitaliseringens absoluta framkant. Samtidigt som vi ska driva den digitala utvecklingen framåt måste vi vara eftertänksamma och säkerställa att alla både har en tillräckligt bra uppkoppling och förmågan att ta del av det digitala samhället. Den nya tekniken med alla uppkopplade människor och saker skapar också nya säkerhetsrisker och frågeställningar kring användning av data och integritet. För en hållbar digitalisering krävs dialog, samverkan och ett balanserat angreppssätt kring dessa frågeställningar.
Webbsidan finns tillgänglig via Telias sajt och det är public affairs-avdelningen som ansvarar för sidan som tagits fram internt på Telia.
– Grundidén är att nå ut till fler inom målgruppen med innehåll som vi löpande tar fram för olika ändamål. Det kan vara allt från remissvar till en rapport som släpps inför Almedalen.
Robert Liljeström lägger till:
– Genom att paketera och samla materialet på digitala Sverige hoppas vi att våra idéer, kunskaper och synpunkter ska nå ut till fler som jobbar med digitaliseringsfrågor och att vi därmed bättre bidrar till att lösa frågor som är avgörande för utvecklingen av det digitala Sverige.
Vilka är de största utmaningarna just nu för det digitala Sverige som ni kommer lyfta på sidan?
– Vi ska lyfta allt från hur vi kan minska hinder för att få ut fiber- och mobilnät i hela vårt land till hur vi bättre kan nyttja digitaliseringen för att lösa stora samhällsutmaningar och hur vi kan säkerställa att näten är tillräckligt robusta för att fungera även under kriser och stora påfrestningar. En stor utmaning för digitaliseringen är den digitala klyftan, idag är det uppskattningsvis mer än en miljon människor i Sverige som saknar kunskapen, förmågan och tekniken för att ta del av det digitala samhällets alla funktioner och tjänster. Här behöver många olika aktörer jobba gemensamt för att se till att förbättra situationen.
Sajten riktar sig till en smal målgrupp, som personer i riksdagen, regeringskansliet, myndigheter, regioner, kommuner, organisationer och företag som arbetar med frågeställningar kopplade till utvecklingen av det digitala Sverige.
I vilka format kommer användarna att kunna konsumera innehållet?
– Olika former av inlägg, rapporter, filmer och även annat. Det kommer att publiceras löpande och även sammanfattas i ett nyhetsbrev som vi kommer skicka ungefär en gång per kvartal till de som valt att prenumerera.
Ska sajten generera några direkta intäkter?
– Nej.
Finns det någon annan aktör som gör något liknande?
– Det finns många exempel på sajter, bloggar som fokuserar på policyfrågor inom digitalisering. För oss har det varit viktigt att vara tydliga med att det är huvudsakligen Telias kunskap och åsikter som förmedlas på sajten. Vi har inte heller som målsättning att producera någon större mängd unikt innehåll för sajten utan grundidén är att nå ut till fler inom målgruppen med innehåll som vi ändå tar fram.
Hur marknadsför ni den nya sajten?
– Vi har vänt oss direkt till individer inom den aktuella målgruppen och berättat om att sajten finns. Gensvaret hittills har varit väldigt positivt.

Rolf van den Brink
DO JOBB
Almega Tjänsteföretagen söker en strategisk och engagerad förbundsdirektör som vill leda och utveckla vårt arbete för att stärka tjänstesektorn. Vi samlar en mångfald av branscher...
om oss Dagens Opinion riktar sig till engagerade och intresserade proffs inom opinionsbildning, kommunikation och samhällsförändring. Vår ambition är att utveckla, utmana och underhålla vår...