Sup46 är startup-hubben som vill vara ett paradis för sina 60 medlemsföretag på plats och göra dem till globala game changers. Nya vdn Daniel Sonesson berättar hur han vill utveckla hubben.

Sup46 är ett medlemscommunity bestående av startups inom techbranschen som anses lovande, utifrån kriterier som skalbarhet, mognad, team och kommersiell potential som kan göra dem till utmanare och möjligen transformera branschen.

I augusti klev nya vdn Daniel Sonesson, senast affärsutvecklingschef för Blocket Jobb och Stepstone på Schibsted, på sin tjänst efter att Jessica Stark tidigare i år beslutat att avgå.

– Vi har ett brett tjänsteerbjudande för våra medlemmar där den största delen är vårt nätverk med investerare, partners och rådgivare i världsklass. Vi har även nära kontakt med utvalda hubbar i resten av världen där våra medlemmar både får tillgång till arbetsplats men även kan ta del av deras nätverk på plats. Vi satsar även mycket på att se till att kunskapsdelning både medlemmarna emellan men även genom att ta in externa experter inom olika områden som är relevanta för medlemmarna på ett eller annat sätt, säger Daniel Sonesson och berättar vidare om vad SUP46 erbjuder sina medlemmar.

– Det beror på vad startup-företaget behöver. Det ena är att vi finns där och bidrar framför allt med nätverk och kontakter. Vi kan erbjuda konsulter med sakexpertis inom ämnen som redovisning, juridisk hjälp, patentfrågor, faktiskt utveckling och vad medlemmarna än kan behöva. Det andra är ju givetvis känslan och utbytet av information med andra startups som befinner sig på samma plats som de gör och har liknande utaningar.

Vad som hägrar är Daniel Sonesson tydlig med:

– Sådana som oss är nyckeln till att hjälpa Sverige och Norden att producera ännu fler unicorns än vi redan har gjort. Det är det Sup46 brinner för.

Sup46 anordnar även event som inspirationsföreläsningar, seminarier, pitch-träning och mentorskapspooler.

För att bli medlemsstartup på Sup46 krävs att företaget uppfyller särskilda kriterier. En stor del av arbetet för Sup46 är att sålla bland ansökningarna. För det första nischar sig Sup46 mot tech-startups.

– Som medlemsföretag på Sup46 är man mognare, vilket innebär att de företag vi tar in oftast har kommit en bit på vägen. Vi vill då hjälpa dem att skala sina bolag och då handlar mycket om kunskap och insikt kring hur de kan göra detta på bästa sätt.

Sup46 har ett 45-50 medlemsföretag på plats, sedan 15 medlemmar med egna kontor i olika städer i Sverige.

– Utöver det har vi ett 60-tal alumnibolag som finns kvar i communityt och delar med sig av kunskaper och erfarenheter.

Hur ser du på att expandera verksamheten?
– Vi ser att vi kan hjälpa fler bolag och då handlar om det om att vi kan hjälpa dem inom särskilda områden där det finns viss space just nu. Då tänker jag på fintech, music tech och sport tech bland annat. Det handlar om att vi är mycket lyhörda och införstådda i hur vi ska hjälpa dem. Sen har vi också ett antal olika projektinitiativ som vi kör och som kommer knyta större intimitet i vårt community. Det är på gång.

Hur långt i den satsningen har ni kommit?
– Jag har varit på Sup46 i två veckor och vi kollar på den strategin just nu. Det finns massa bra tankar men vi har inte bestämt oss för allting ännu. Vissa saker är däremot redan tydliga, intimitet, komma närmare startupsen, särskild hjälp, mer tydlighet och större koppling till nätverk. Det är saker vi prioriterar.

Du pratar om intimitet, finns det en övre gräns för hur många medlemmar ni kan ta in framöver då?
– Vi ser egentligen inget behov av att vara stora. Jag gillar inte kvantitetstänk, utan snarare kvalitetstänk. Om det finns 150 lovande startups här och nu så måste vi hjälpa dem och hitta en lösning, för vi vill inte lämna någon åt sidan om de uppfyller villkoren Sup46 står för. Däremot om det bara finns 20 lovande startups så väljer vi istället att investera mer tid på dem. Vi är främst måna om att våra medlemmar är företag som verkligen passar in i vår profil, annars är Sup46 inte rätt val.

Hur ser det ut när ni knyter an nya medlemmar?
– Vi är ganska bortskämda för vi har ett jättehögt ansökningsantal varje månad. Utan att ange någon specifik siffra så kan jag säga att det är ett stort jobb att bara syna dessa. Vi har många experter involverade i kontroll och undersökning. Sedan är det så klart även så att vi är ute och träffar bolag som vi vill ha med i vårt nätverk.

Hur marknadsför ni er?
– Som ett gräsrotsinitiativ för startups har vi inga massiva marknadsföringsbudgetar att luta oss mot utan arbetar väldigt mycket med PR och varumärkesbyggande genom aktiviteter vi ser är viktiga, både för våra medlemmar men även för alla svenska startups. Sedan start har vi jobbat aktivt med att knyta till oss starka partners, som är grymma på det de gör och själva har starka varumärken. Vi arbetar även mycket med våra egna kanaler, både i sociala medier och plattformar som våran egen hemsida och events.

Hur ser konkurrensen ut?
– Det finns de som erbjuder liknande tjänster som vi gör. Men i vår bransch är vi vana vid att inte tänka utifrån ett konkurrensperspektiv. Vi är glada när det öppnas nya hubar och jag själv tror på att ekosystemet av den här rörelsen skapar möjligheter för startups att lyckas. Det är viktigt att det finns aktörer som har olika roller och det finns vissa som är experter på acceleratorer, business coaching eller co-working spaces. Dessa saker är delar av vår verksamhet och därför ser jag ingen fullskalig konkurrent till oss, som kan erbjuda helheten. Vi är en startup-hub och med vår profil är vi ganska ensamma på den svenska marknaden.

Hur finansieras verksamheten?
– Primärt kommer intäkterna från medlemsavgifter, det står för ungefär 70 procent. Sedan har vi även en intäktsström genom event- och konferenssidan och självklart även partners och sponsorer som ser det vi gör som något viktigt och bra.

Hur mycket kostar det för medlemsföretagen?
– Det beror på vilket medlemskap du har. Vi har ett antal olika grenar med olika priser men de är alla anpassade efter en startups budget. Vi tar heller inga ägarandelar i medlemsbolagen.

Hur anser du att den svenska startup-marknaden mår?
– Den har aldrig tidigare varit så bra som den är nu. Till skillnad från tidigare så finns det pengar idag. Utmaningen är istället hur man ska identifiera de bästa idéerna. Sedan finns det politiska utmaningar där vi i Sverige är väldigt bra på att skapa bolag men att bolagen inte alltid stannar kvar i Sverige, på grund av att det är för dyrt att driva bolag här. Samtidigt är innovationskraften väldigt stark.

Hur ser er affär ut?
– Vi fungerar som en npo (non-profit organization) och har inte för syfte att göra vinster. Vi vill att pengarna ska gå till våra startups. Vi tittar på att utöka intäktströmmen och det finns mycket vi kan göra genom att öka våra värden som medlemmarna kan tänka sig att betala för.

DO JOBB

Almega Tjänsteföretagen söker förbundsdirektör

Almega Tjänsteföretagen söker en strategisk och engagerad förbundsdirektör som vill leda och utveckla vårt arbete för att stärka tjänstesektorn. Vi samlar en mångfald av branscher...

Dagens opinion söker praktikant inom marknadsföring och media

om oss Dagens Opinion riktar sig till engagerade och intresserade proffs inom opinionsbildning, kommunikation och samhällsförändring. Vår ambition är att utveckla, utmana och underhålla vår...